Elektromos offenzíva: a Volkswagen a legjobb mesterek képzésével készül a I. D. család gyártására

Elektromos offenzíva: a Volkswagen a legjobb mesterek képzésével készül a I. D. család gyártására

A Volkswagen márka tovább folytatja korábbi legszélesebb körű elektromos offenzívájának előkészítését és átfogó e-mobilitás kompetencia programjának beindítását. A „Future Electronic Engineer Program” (FEEP) – „A jövő villamosmérnökei program” keretén belül nemzetközileg 100 fiatal mérnök és képesített dolgozó felkészítése kezdődik, akik termelési szakértőként igen színvonalas képzésen vehetnek részt. Gyártás előkészítési szakemberként olyan jövőorientált témakörökön dolgoznak ezt követően, mint a tervezés, a kísérleti projektek, az e-mobilitás által érintett modellcsoportok, az előszéria-központ és az elektronikai fejlesztés kiterjedése. A hároméves képzési program első résztvevői az I. D. család gyártásának felfutási fázisába kapcsolódhatnak be. Ez egy Moduláris Villanymotoros Platformon (MEB) alapuló, tisztán elektromos járműcsalád, aminek új generációja a zwickaui gyártósorról indulhat ezután útnak.

A modern képzési program javaslata a Volkswagen márka wolfsburgi kísérleti központjából indult, amely az igazgatótanács termelés és logisztika területéért felelős részlegén belül üzemel. A Kínában, Brazíliában, Argentínában, Egyesült Államokban és Mexikóban funkcionáló üzemek is részt vesznek a programban, amit a Volkswagen önkéntes kezdeményezése és a helyi egyetemek is támogatnak. Júniustól német, kínai és egyesült államokbeli fiatal mesterek csapata kezdi meg képzését a program keretein belül.

Oliver Wessel, a kísérleti centrum vezetője és csapata felügyeli minden Volkswagen modell termékalkotási folyamatát és gondoskodik róla, hogy megfelelő ütemben induljon az adott modell sorozatgyártása. Céljuk, hogy a FEEP program révén az egyik legátfogóbb szakmai képzést kínálják az iparágon belül. „Az idén és jövőre közel 80 gyártásindítást kell felügyelnünk. A járművekben ugyanakkor minden eddiginél nagyobb szerepet kap a digitális intelligencia, mindent összevetve nekünk is komoly kihívásokkal kell megküzdenünk. A helyzet mindazonáltal a Moduláris Villanymotoros Platform (MEB) alkalmazásával tovább bonyolódik. Olyan gyártás előkészítési mesterekre van szükségünk, akik az adott üzemben felmerülő igényekre tudnak helyben reagálni és munkájukkal biztosítják a gyártásindítás zavartalanságát. Célunk a korrekt gyártáskezdet, amely a legmagasabb elit elvárásainknak is megfelel.”

A sikeres FEEP gyakornokoknak lehetősége lesz a Volkswagen korábbi legnagyobb elektromos offenzívájának keretében piacra kerülő új elektromos modellek születésénél segédkezni. Thomas Ulbrich, a márka igazgatótanácsának az e-mobilitás területéért felelős tagja érzékeltette a kihívás méretét: „Három éven belül a Volkswagen négy márka 27 elektromos gépjárműjének gyártását indítja útjára a Föld három eltérő térségében. Egyedül a zwickaui üzemben három, a konszernhez tartozó márka modelljei készülnek ezt követően. Az elkövetkezendő időszakokban a Moduláris Villanymotoros Platformmal dolgozó üzemeink nemzetközileg igénylik mindazoknak a fiatal mérnököknek a tevékenységét, akik részletes ismeretekkel rendelkeznek a modern járműszerkezetek gyártásának feltételeiről és számottevő gyakorlati ismerettel is bírnak.”

Azok a résztvevők, akik a járműinformatika vagy az adatlogisztika területén kapcsolódnak be a programba, javarészben gyakorlatorientált képzés után érkeznek a Volkswagenhez. Kezdetben egy alapképzés keretében vezetik be őket a Volkswagen márka wolfsburgi kísérleti centrumának munkájába, ahol olyan most futó projekteken dolgozhatnak, mint amilyen az első kompakt I. D. modell. Ezt követően intenzív képzésen vesznek részt, ezután az egyre sokrétűbb kihívásokat és feladatokat kínáló projektek következnek. Ezentúl mindazonáltal egy másik országba indulnak kiküldetésre, ahol gyártásindítással kapcsolatos feladatokat kapnak. Munkájukat itt magasan képesített mentorok és önkéntes alapon dolgozó, idősebb mesterek támogatják ezután.