Elérte a Déli-sarkot Rakonczay Gábor

Elérte a Déli-sarkot Rakonczay Gábor

Rakonczay Gábor elérte a Déli-sarkot. Az extrém sportoló első magyarként, a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot, egy 94 kilós szánt húzva maga után – közölte sajtótájékoztatóján az expedíció PR-ügynöksége.

Rakonczay Gábor az út alatt testsúlya 10 százalékát elégette, az arcán ugyanakkor fagyási sérüléseket szenvedett. Mint az információ alapján kijelentette: fizikailag próbára tette az a kétszáz kilométeres rész, amelyen mély hóban meneteltek, a táv végén mindazonáltal töretlen jeges szembeszéllel megküzdve teljesítette célját. Eleinte mínusz 12 Celsius-fok körüli volt a hőmérséklet az Antarktiszon, ám miképpen közeledtek a sarkponthoz, már nagyjából folyamatosan mínusz 20 Celsius-fok alá kúszott a hőmérő higanyszála, s olykor elérte a mínusz 30-at is.

„Az Antarktisz óriási, kiválóan élettelen, ugyanakkor fantasztikusan tiszta és érintetlen. Semmi sem indokolja itt az életben maradást. Az agy ezenkívül képtelen felfogni a menetelés tényleges időtartamát, ebben az ingerszegény környezetben az ember lépésről lépésre küzdi előre magát. Csak megy előre, és nem odafigyel azzal, meddig tart még, hogy milyen hosszú ez az egész” – hangoztatta az extrém sportoló az információ alapján.

A szabályok értelmében aki első alkalommal jár az Antarktiszon, annak csapatban kell teljesítenie a távot, ezáltal Rakonczay Gábor is negyedmagával vitte végig az expedíciót, ám a legtöbbet ő haladt az élen, és az ő szánja volt a legnehezebb.

mti