Európai Napenergia Díjat kapott Kaposvár

Európai Napenergia Díjat kapott Kaposvár

Európai Napenergia Díjban részesült Kaposvár, az elismerést a települést képviselő Borhi Zsombor (Fidesz-KDNP) alpolgármester kapta meg Bécsben.

Közleményükben azt írták: a Megújuló Energiák Európai Egyesülete (Eurosolar) nyújtotta díjat azzal érdemelte ki a somogyi megyeszékhely, hogy úttörő szerepet tölt be Magyarországon a megújulóenergia-felhasználás és a fenntartható fejlődés kapcsán, azonfelül felelősséggel, bátorsággal, meggyőződéssel halad előre az ezzel kapcsolatos átfogó stratégiája végrehajtásában.

A település 2014-ben alkotta meg a Kaposvár Smart City 2050 programot, ahol célul tűzte ki, hogy energiaellátását 2050-re egész egészében megújuló energiával biztosítja – idézte fel a városháza. Közölte még, mostanáig 19 középületre kerültek napelemek, ezek összteljesítménye 900 kilowatt és minden évben 2 ezer tonnával csökkentik a szén-dioxid kibocsájtást.

Utaltak arra, hogy a helyi járatú buszflottát már két éve sűrítettgáz-üzemű járművek alkotják, üzemanyagukat a helyi cukorgyárban 2012 óta termelt, a kaposvári fürdő és uszoda fűtéséhez is használt biogázból biztosítják.

A jövőbeli tervek közt egy városkörnyéki napelempark létrehozása, biomassza üzem és az Nagy tudású Hálózatok (Smart Grid) rendszer kiépítése megjelenik – jegyezték meg.

Az információ alapján Borhi Zsombor a díjátadón azt mondta: Kaposvár megértette, a környezet megóvása kapcsán jóval nagyobb a felelőssége annál, hogy csak saját magára figyeljen vagy éppen a helység határáig lásson el.

Nincs más út, tisztábban kell működtetni településeinket, meg kell óvni környezetünket, hogy gyermekeink és unokáink elegáns, egészséges és biztonságos világban élhessenek – idézték a politikust.

A városháza kitért rá, hogy az Eurosolar az minden évben odaítélt díjjal azokra az úttörő és modernizált szereplőkre, jó példákra és gyakorlatokra szeretné felhívni a közvélemény figyelmét, amelyek új lendületet adhatnak a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű elterjesztésének.

A Solar-díjat Kaposvár mellett más kategóriákban megkapta Oslo és mások mellett Stavros, ezenkívül olyan ipari és kereskedelmi vállalkozások, helyi és regionális szervezetek, a média és kommunikáció, amellett az tanítás és szakképzés területén tevékenykedő személyek is, akik sokat tettek a megújuló energiák elterjedéséért, népszerűsítéséért.