Fejlett kijelzős képességekkel erősíti meghatározó szerepét az LG a tévés piacon

Fejlett kijelzős képességekkel erősíti meghatározó szerepét az LG a tévés piacon

Az LG Electronics (LG) a korszerű OLED, QNED Mini LED, mindemellett NanoCell eszközeivel a korábbi legimpozánsabb prémium kategóriás tévépalettáját ismerteti részleteiben is. A széria 48C1 modellje kiérdemelte a CES legjobb innovációinak járó Best of Innovation díjat, de az online megszervezett eseményen több egyéb LG televízió is elismerésben részesült. 1 Az LG prémium tévéi idén kívül-belül megújultak: a modern OLED képernyő mellett bekerült a kínálatba a Quantum NanoCell színtechnológiát mini LED háttérvilágítással ötvöző, mindent összevetve pontosabb színvisszaadásra és nagyobb kontrasztarányra képes, korszerűsített LCD panelstruktúra – azaz a QNED Mini LED –, ezenkívül a frissített, mesterséges intelligenciával felvértezett processzor, de korszerűsödött a webOS felhasználói felület és a kinézet is.

Az egyedülálló képminőségű, idén még nagyobb képernyőméretben elérhető 2021-es LG OLED tévék a korszerű modelleknek hála a társaság korábbi legátfogóbb kínálatát hozzák. Az LG legkorszerűbb, G1-es szériájába tartozó, az OLED modern műszaki megoldás következő lépésének számító OLED evo tévék a jobb fényerő révén még tisztább, részletgazdagabb és realisztikusabb képmegjelenítésre képesek.

Az LG a képernyőméretet nézve minden eddiginél bővebb választási lehetőséget ígér az OLED tévék rajongóinak. Az elsőrangú LG C1 sorozat példaként a gamerek által kedvelt 48 hüvelykes, mindemellett az akár nagyobb társasággal való együttes mozizásra alkalmas, 83 hüvelykes méretben szintén rendelkezésre fog állni. Ezenkívül a korszerű Gallery Stand2 talp vonzó alternatívát nyújthat mindazoknak, akik azért nem a szorosan falhoz simuló dizájnt lehetővé tevő konzolt választják, mert ragaszkodnak az enteriőr rugalmas alakításához.

Az LG Z1, G1 és C1 széria OLED szerkezetei, a QNED Mini LED LCD tévék közül a QNED99 és a QNED95 modellek, ráadásul a NanoCell televíziók közül a NANO99 és a NANO95 típusok az LG legkorszerűbb, negyedik generációs, mesterséges intelligenciával (AI) felvértezett okos α (Alpha) 9 processzorát kapták. Ez a központi vezérlőegység mélytanulás hozzájárulásával képes a kép felskálázására, ezáltal bármilyen minőségű tartalom az eszköz méretétől függetlenül nagyszerűen jelenik meg az önálló fényt kibocsátó képernyőkön. Az LG legfrissebb processzora az AI Picture Pro szerepkör révén felismeri a képernyőn megfigyelhető objektumokat – példának okáért emberek arcát vagy testét3, amellett különbséget tesz a háttér és az előtér közt –, és azok egyesével történő, önműködő feljavításával és élesítésével még élethűbb, 3D-szerű képet teremt. A negyedik generációs α9 processzor a tartalom típusának felismerésével képes a legkülönbözőbb otthoni körülményekhez és fényviszonyokhoz igazítani a képminőséget és a jelenetek fénymennyiségét.

Ezen kívül a processzor megkapta az LG AI Sound Pro új verzióját, amely idén két újdonsággal érkezik. A virtuális 5.1. 2 térhatású hangzás lenyűgöző hangélményt nyújt a tévé integrált hangszóróin át, amíg az önvezérelt hangerő-szintező (Auto Volume Leveling) egységes hangerőt nyújt a tévé- és streamingcsatornák közti átkapcsoláskor, amivel egy, a tévénézőket régóta bosszantó problémára nyújt megoldást.

Az LG legfrissebb konstrukciói páratlanul intuitív felhasználói élményt nyújtanak a társaság frissített webOS 6.0 okostévé-platformjának betudhatóan. A teljesen átalakított kezdőképernyővel, sőt még a teljesítmény és a funkciók fejlesztésével a webOS 6.0 gyorsabb hozzáférést nyújt az alkalmazásokhoz, ezenfelül személyre szabott ajánlatokkal támogatja a felhasználót a tartalmak felfedezésében. A modernizált, mindemellett a közkedvelt tartalomszolgáltatók platformjaihoz dedikált gyorsgombokkal ellátott távirányító (Magic Remote) segédkezésével a felhasználók szimplán navigálhatnak az LG újgenerációs tévéin, ezenkívül az egyre bővülő webOS ökoszisztémában.

A fogyasztók, a technológiai szakértők, ráadásul a filmipar legnagyobbjai által is a legjobb kijelzőkként elismert LG OLED tévék idén még magasabbra teszik a mércét a képminőség kapcsán. Az önálló fénykibocsátásra képes képpontokra épülő technológiával ellátott 2021-es eszközök panelje kifogástalan fekete megjelenítésére képes, amellett 100 százalékig színhű, amit a termékteszteket végző átfogó ügynökség, az Intertek tanúsított. 4 Az LG tévék a rendkívüli színek és kontraszt mellett mindemellett Dolby Vision IQ és Dolby Atmos támogatással bírnak, ezáltal a nézőt körülölelő élményt teljesen új szintre emelik.

Az LG OLED tévék a konzolos és PC játékokhoz legideálisabb kiegészítőnek számító megjelenítőknek járó elismerést is begyűjtötték. A 2021-es OLED széria olyan funkciókkal érkezik, mint az 1 milliszekundumos válaszidőt és alacsony bemeneti késleltetést biztosító Game Optimizer mód, ugyanakkor a négy darab, legkorszerűbb HDMI specifikációkat támogató port. 5 Minden 2021-es webOS tévében – ezáltal a QNED Mini LED és a NanoCell készülékekben is – megtalálható Game Optimizer mód nem kizárólag a játékokhoz elengedhetetlen minden beállítást biztosítja egy helyen, hanem önvezérelten az adott játéktípushoz legmegfelelőbb beállítást alkalmazza, legyen az akár belső nézetű lövöldözős, szerep-, vagy valós idejű stratégiai játékról. Az akadozás- és szakadásmentes nagyképernyős játékélmény érdekében az LG OLED tévék G-SYNC kompatibilisek, támogatják a FreeSync Premium szerepkört, azonfelül változó képfrissítési gyakorisággal (VRR) képesek működni, amelyek mind a Game Optimizer-ben kezelhetők.

Ezenkívül az LG a egész 2021-es modellkínálatra kiterjesztette a HDMI 2.1 szerepkört, ezáltal a szerkezetek összese ellátott a fejlett audiojel-kezelési lehetőségeket biztosító eARC, emellett az alacsony késleltetésű játékmódot önműködő bekapcsoló ALLM móddal. Az LG QNED90 Mini LED, a NANO90 és a NANO85 NanoCell tévék azonkívül a változó képfrissítési gyakoriságot (VRR)6 is támogatják, ezáltal még kiemelkedőbb élményt nyújtanak a videojátékok szerelmeseinek.

Az LG a felelős gyártásra is odafigyel az OLED készülékeknél. A 2021-es OLED készülékcsalád paneljeinek előállítása minimális környezeti hatással jár, melyet a svájci Societe Generale de Surveillance (SGS) tesztelőcég is tanúsít: a gyártás alatt kevesebb veszélyes anyagot használnak fel, a keletkező légszennyező anyagok kibocsátása elhanyagolható, ezenkívül a panelek nagymértékben újrahasznosíthatók. Az SGS mérési eredményei alapján az LG OLED tévépanelek tekintetében sikerült több mint 50 százalékkal csökkenteni az illékony szerves vegyületek (VOC) kibocsátását az azonos méretű LCD-panelekhez képest.

Az LG OLED tévék amellett hivatalosan is szemkímélők nélküle, hogy ez a képminőség rovására menne: a szerkezetek alacsony kékfény kibocsátását a TÜV Rheinland, villogásmentességét mindazonáltal az Underwriters Laboratories tanúsítványa igazolja. A készülékekben ezenkívül a Föld első olyan OLED paneljét használják, amely megfelel az egészségügyi szabványokat meghatározó amerikai ügynökség, az Eyesafe kékfény-kibocsátásra vonatkozó követelményeinek. A tesztek alapján az LG OLED tévék megközelítőleg 50 százalékkal kevesebb kék fényt bocsátanak ki, mint egy hasonló méretű prémium LCD TV panel.

A modern OLED tévékkel pompás összhangban való működésre tervezett LG hangprojektorok ugyancsak a társaság környezettudatos gyártási szemlélete jegyében készültek. A hangeszközök külső borítása újrahasznosított anyagokból készül, miközben a csomagolást úgy tervezték, hogy polisztirolhab-elemek nélkül is megvédje az árucikkeket a dobozban.

„A 2021-es OLED tévéink kínálatában kétségkívül az az elköteleződésünk tükröződik, hogy minél magasabbra emeljük az iparági sztenderdeket és minél nagyobb értéket nyújtsunk a fogyasztók részére” – mondta Park Hyoung-sei, az LG Home Entertainment Company elnöke. „Új televízióink az OLED evo, vagyis a korábbi legfejlettebb paneltechnológiánk révén kétségkívül saját ligájukban játszanak, és bizton állíthatjuk, hogy vizuális élményben felülmúlhatatlanok.”