Festőipari szövetség: a digitalizáció rendbe hozza a szobafestő foglalkozás hatékonyságát is

Festőipari szövetség: a digitalizáció rendbe hozza a szobafestő foglalkozás hatékonyságát is

A digitalizáció és a robotizáció enyhíti a szobafestő hivatás Európa-szerte sajátos munkaerő hiányát is, hatékonyabb munkavégzést biztosít, a kézműipart ellenben nem helyettesíti – mondta Helmut Schultz, a Festőipari Vállalkozások Internacionális Szövetsége (UNIEP) elnöke az érdeklődőknek.

A szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills A főváros programon részt vevő szobafestő-tapétázó szövetségek képviselői az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) meghívására tartottak megbeszélést a foglalkozás helyzetéről.

Tóth Antal a Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestülete (SzMTO) elnöke nyomatékosította, a magyar szobafestő-mázoló, tapétázó vállalkozók jövedelmezősége jelentősen alacsony, nehezen tudják kitermelni a digitalizációhoz elengedhetetlen korszerű készülékek árát. Gondot jelent az is hogy a szakoktatás nem terjed ki a digitális munkaeszközök alkalmazására – mondta.

Példaként említette, hogy miközben Ausztriában a falat vizsgáló és elemző gépek használatát is tanítják, addig Magyarországon a digitalizáció egyáltalán nem megjelenik a szobafestő tanítás tananyagában.

mti