Hamisítvány volt a 139 évesnek mondott whisky, amelyből egy korty 10 ezer svájci frank volt

Hamisítvány volt a 139 évesnek mondott whisky, amelyből egy korty 10 ezer svájci frank volt

Hamisítvány volt az a 139 évesnek mondott skót whisky, aminek egyetlen kortyáért 10 ezer svájci frankot (2,6 millió forint) fizetett a nyári hónapokban egy tehetős kínai kuncsaft egy svájci szállodában.

A különlegesen terjedelmes whiskykínálatáról nevezetes, St. Moritz – i Waldhaus am See szálloda az után vizsgáltatta meg brit kutatóintézetekben a James Bond kedvenceként ismert Macallan márkájú italt, hogy a lapokban megjelent fotók alapján whiskyipari szakértők ellentmondásokat fedeztek fel a palack címkéjén és dugóján.

Az Oxfordi Felsőfokú intézményben végzett szénizotópos kormeghatározás esetén megállapították, hogy az ital 95 százalékos valószínűséggel 1970 és 1972 közt készült. Újabb laboratóriumi vizsgálatok mindazonáltal kimutatták, hogy nem tiszta malátawhiskyről van szó, hanem kevert italról, ahol 60 százalék a maláta és 40 százalék a gabona aránya.

Szakértők alapján mindent összevetve a Föld legdrágábbjának vélt ital „csaknem értéktelen gyűjtői szempontból”. Ha a whiskyt tényleg 1878 – ban palackozták volna, éttermi ára 300 ezer svájci frank (80 millió forint) körül lehetne.

A szálloda elfogadta a szakértői vizsgálatok eredményét és visszafizette a vételárat a vevőnek, egy gazdag kínai regényírónak. A pénzt a hotel menedzsere, Sandro Bernasconi személyesen vitte el Pekingbe a 36 éves Csang Vejnek, aki Tang Jia San Shao írói álnéven alkotott online harcművészeti fantasyregényeivel 16,8 millió dollárt keresett 2015 – ban kínai sajtóértesülések alapján.

A menedzser alapján fogalmuk sem volt arról, hogy nem valódi a whisky, amit apja 25 éve vásárolt. A whiskyt igazság szerint viszont nem akarták értékesíteni, de a kínai résztvevő olyan tekintélyes összeget ajánlott egy hörpintésnyi italért, hogy nem tudtak ellenállni, és felnyitották – nyilatkozta Bernasconi a BBC – nek.

Az igazgató alapján Csang Vej egyáltalán nem volt dühös, mikor is megtudta, hogy hamisítványt itattak vele, és megköszönte a szállodának az őszinteséget. A svájci hotel a Föld legritkább és legrégibb whiskyjeit árusítja, mindent összevetve kardinális volt a realitás megőrzése – tette hozzá Bernasconi.

A St. Moritz – i szállodában 2500 féle whisky közül lehet választani.

mti