Három napos programmal ünnepli fennállásának 215. évfordulóját az OSZK

Három napos programmal ünnepli fennállásának 215. évfordulóját az OSZK

Koncerttel, családi nappal, az országos Arany-szavalóverseny megrendezésével és akadémiai konferenciával ünnepli 215 éves fennállását az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) november 23. és 25. közt.

A könyvtár információja alapján november 23-án a Kaláka együttes Huzella Péterrel egyesült erővel Arany-koncerttel emlékezik a 200 éve született költőre. Az együttes 1969-es megalakulása óta több Arany János-költeményt zenésített meg, ezáltal több évtized dalai szólalnak meg az OSZK falai közt.

Amíg a gyerekek elkészítik saját könyveiket az OSZK restaurátorainak leleményes foglalkozásán, addig a szülőket a könyvtár Arany-kiállításán vezeti körbe a expo kurátora. A Családi körben – Arany Jánossal című múzeumpedagógiai programon a családról és a családtagokról lesz szó, de ki lehet rakni egy óriási logikai puzzle-t, amely Arany János verssorai, ráadásul az Agathias-corvina egy mintája alapján terveztek meg.

Csőre Gábor színművész és E. Csorba Csilla, az Arany-emlékév múzeumi kurátora zsűrielnökségével zajlik az országos Arany-szavalóverseny döntője, melynek az OSZK ad helyet november 25-én. A felső tagozatos és a középiskolás korosztályban meghirdetett verseny hét területi döntőjébe összesen több mint kétszáz diák jutott, közülük kerültek ki az országos döntő résztvevői. Velük egyesült erővel az Arany János-emlékévhez kapcsolódó más tekintélyes versenyek győztesei is megmérettetik magukat az alkalmon. A tanulók kötelező és a szabadon választott versekkel lépnek színpadra.

A találkozók ideje alatt a vendégek kedvezményes áron vásárolhatják meg az OSZK Könyvkiadó (társ)kiadásában megjelent köteteket is.