Hunyadi János tiszteletére arany emlékérméket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank

Hunyadi János tiszteletére arany emlékérméket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank

Hunyadi János aranyforintja megnevezéssel arany és színesfém emlékérméket bocsátott forgalomba Budapesten a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az uralkodó Fanni iparművész által tervezett érmék a 2012-ben indult Középkori magyar aranyforintok széria 7. elemeként kerülnek forgalomba, 50 ezer forintos névértékkel nemesfém, mitöbb 2000 forintos színesfém változatban.

Hunyadi János kormányzósága közben pénzkibocsátási joggal rendelkezett, az ezüstpénzek mellett két aranyforinttípust veretett a nagybányai verdében – hívta fel a figyelmet Fábián Gergely, az MNB-EduLab Kompetenciaközpont Kft. cégvezetője, kiemelve: a pénzek eredeti példányai megfigyelhetők a Magyar Pénzmúzeum és Látógatóközpontban, amely rövidesen az ötvenezredik látogatóját fogadja márciusi megnyitása óta.

Hergár Eszter, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója kiemelte: a Középkori magyar aranyforintok széria célja, hogy egész képet nyújtson a középkori magyar pénztörténet jó minőségű, értékálló pénzeiről. Mindhárom érmetípus 20 milliméter átmérőjű, az arany normál veretből 2000 darab, a négyszeres súlyú, úgynevezett piedfort veretből 500 darab, ameddig a színesfém változatból ötezer darab készült.

Hergár Eszter ismertetése alapján az emlékérmék előlapját a kormányzó által kibocsátott korabeli aranyforint Szent Lászlót ábrázoló hátlapi érmeképének korrekt mása ékesíti. Félköriratban fent a MAGYARORSZÁG felirat, lent az értékjelzések felfedezhetők.

Az emlékérmék hátlapján Hunyadi János kormányzó alakja jelenik meg, az ábrázolást a Thuróczi-krónika 1488. évi brünni kiadásának metszete ihletett. Az érmeképen ellenben a Hunyadit ábrázoló metszettel ellentétben nem a pajzsa, hanem az általa kibocsátott aranyforint négyosztatú címert kijelző előlapja érzékelhető. A címeren többek között a kettős kereszt és a Hunyadi-család címerállata, a holló érzékelhető.

Az arany emlékérmék 986 ezrelék finomságú aranyból készültek, a normál veret súlya 3,491 gramm, az úgynevezett piedfort veret súlya 13,964 gramm. A színesfém változat 75 százalékban rezet, 4 százalékban nikkelt és 21 százalékban cinket magába foglal, súlya 2,7 gramm.

Tóth Csaba régész, a Magyar Nemzeti Múzeum numizmatikai szakértője felidézte azt, hogy a tíz évvel ezelőtt útjára indított Középkori magyar aranyforintok széria első példánya I. Lajosnak állított emléket, ezt követően Mária, Zsigmond, Albert, 2020-ban ugyanakkor I. Ulászló aranyforintját bemutató emlékérmét bocsátottak ki.

Felhívta a figyelmet arra, hogy firenzei mintára 1323-ban kezdődött el a magyar aranypénzverés, az első példányoknak az előlapján a firenzei liliom, hátlapján Keresztelő Szent János-ábrázolás szerepelt. Nagy Lajos uralkodása alatt Szent János helyett Szent László alakja került a pénzekre – mondta.

Király Fanni iparművész, az emlékérmék tervezője „végtelen elbűvölőnek” nevezte a régi pénzek rusztikusságát. Ahogy nyilatkozta, a verési folyamatból adódóan az összes veret eltérő, ezekből saját maga választotta ki azt, amit kiindulópontnak tekintett.

Közölte még: előzőleg sokat olvasott Hunyadiról, Teke Zsuzsa 1980-ban kiadott könyvében megtalálta Hunyadi Képes krónika-beli ábrázolását, és ez adta az ötletet, hogy a szokásossal ellentétben a kibocsátó alakját is megmutassa az érmén.

Az emlékérmékből a sajtótájékoztatón tiszteletpéldányt kapott a tervező és a Magyar Pénzmúzeum és Látógatóközpont gyűjteménye is.

Fotó: MTI/Soós Lajos