Internacionális sikerre számít a húshelyettesítő áruk piacán egy magyar vállalat

Internacionális sikerre számít a húshelyettesítő áruk piacán egy magyar vállalat

Internacionális sikerre számít a húshelyettesítő gyártmányok piacán a Plancraft Innovációs Kft., úgy vélik, az Egyesült Államokban már az idén eljöhet az áttörés – közölte a budapesti székhelyű társaság a sajtó képviselőivel.

Hetényi Csaba, a társaság társalapítója korábbi fejlesztéseik visszaigazolásaként értékelte, hogy nemrég elnyerték a legjobb húshelyettesítőnek odaítélhető elismerést a New York-i Plant Based World Expón, a növényi alapú ennivalók legjelentősebb internacionális szakmai vásárán.

A tájékoztatás alapján a 2018 októberében bejegyzett társaság még nem termelt tetemes bevételt, de már alapítása után egy évvel 150 millió forintos tőkebefektetéshez jutott az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealaptól.

Úgy látják 2022 lehet az első év, mikor is tekintélyes bevétellel is számolhatnak. A Plancraft azt valószínűsíti, hogy forgalma az amerikai piacon meghaladhatja a 3 millió dollárt (csaknem 1 milliárd forintot) az év végéig.

A vállalat elsődlegesen az amerikai piacra összpontosít, mivel az ottani háztartások döntő része napjainkban már rendszeresen vásárol húshelyettesítő ennivalókat. Bár a terveket a világjárvány kissé átírta, az Egyesült Államokban az év végéig 1200 üzletbe és 500 idegenforgalmi-vendéglátóipari partnerhez juthatnak el a Plancraft-termékek, idővel az európai piacokon is kívánnának megerősödni.

Készítményeik iránt Indiában és Izraelben ugyancsak érdeklődnek, Magyarországon mindazonáltal már kapható az általuk gyártott növényi alapú pepperoni szalámi. A közeljövőben húsmentes hot dog, grillkolbász és párizsi is forgalomba kerülhet – tették hozzá.

Hetényi Csaba az információ alapján a népességrobbanással indokolta, hogy növényi fehérjeforrásokat felhasználva belekezdtek a szója-, glutén- és adalékanyag-mentes készítmények gyártásába. Kiemelte, hogy a következő évtizedekben a Föld lakossága eléri a 10 milliárd főt, ám ennyi ember húsfogyasztását nem lehet a pillanatnyi élelmiszeripari megoldásokkal biztosítani.

mti