Jubileumi főhajtás John Cooper szellemisége előtt: a MINI Anniversary Edition különkiadás

Jubileumi főhajtás John Cooper szellemisége előtt: a MINI Anniversary Edition különkiadás

A MINI a Cooper családdal megkötött együttműködése hatvanadik évfordulóját ünnepli. Az utakon átélhető maximális vezetési impulzus és a mesés motorsport-sikerek iránti együttes szenvedélynek ezúttal egy 740 darabos limitált sorozat állít emléket a MINI Cooper, a MINI Cooper S és a MINI John Cooper Works modellek palettáján.

A 98 évvel ezelőtt született John Cooper neve mára nemcsak a Formula-1 kimagasló sikereivel, de a MINI márka legendásan sportos szellemiségével is összeforrt. John Cooper hatvan esztendővel ezelőtt fektette le a hagyományos Mini motorsport-sikereinek bázisát, amellyel a MINI és a Cooper család közti mindent elsöprő, mind a mai napig tartó partnerség is kezdetét vette. A maximális vezetési behatás iránti együttes szenvedély első alkalommal az 1961 szeptemberében bemutatott első Mini Cooper modellben öltött testet, a több évtizedes hagyományt ugyanakkor az aktuális MINI portfólió végtelenül sportos MINI John Cooper Works modelljei viszik tovább.

A sajátos összefogás hatvanadik évfordulóját az angol prémiumgyártó a háromajtós MINI különkiadásával ünnepli, a történelembe való visszatekintést forradalmi csúcstechnológiával egyesítve. A MINI Anniversary Edition egy jubileumi főhajtás a 2000-ben eltávozott John Cooper szellemisége előtt. A nevével fémjelzett, maximális vezetési impulzus megtestesülése a prémium kisautó-szegmensben.

A MINI azon rajongói részére, akik szenvedéllyel éltetik a márka sportos történelmét és egyként osztoznak a John Cooper nevével fémjelzett értékekben, a MINI Anniversary Edition különkiadás exkluzív kiegészítőkkel és felszereltségi opciókkal szolgáltat vonzó alternatívát. A mindössze 740 darabos limitált sorozat a háromajtós MINI Cooper (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 5,5 – 6,1 liter / 100 km; átlagos üzemanyag-fogyasztás (NEDC): 5,3 – 5,5 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 124 – 138 gramm / km; vegyített károsanyag-kibocsátás (NEDC): 120 – 127 gramm / km), a háromajtós MINI Cooper S (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 6,2 – 6,7 liter / 100 km; átlagos üzemanyag-fogyasztás (NEDC): 6,2 – 6,5 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 140 – 151 gramm / km; vegyített károsanyag-kibocsátás (NEDC): 142 – 149 gramm / km) és a MINI John Cooper Works (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 6,8 – 7,1 liter / 100 km; átlagos üzemanyag-fogyasztás (NEDC): 6,9 – 7,1 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 155 – 161 gramm / km; vegyített károsanyag-kibocsátás (NEDC): 158 – 163 gramm / km) modellek palettáján válik elérhetővé. A 740 darab arra a 74-es rajtszámra utal, amit a tradicionális Mini Cooper az első sikeres versenypálya-szereplésekor viselt.

John Cooper az 1950-es években, középmotoros sportautóival vívta ki magának a motorsport úttörőjének járó elismerést, amellyel forradalmasította a Formula-1 világát. Akkortól is alkalmazott alapötlete, amely alapján a motort nem a pilóta elé, hanem mögé kell beépíteni, 1959-ben és 1960-ban is világbajnoki címhez segítette a Formula-1 Cooper versenyautóiban induló Jack Brabham-et. Szokatlan járműépítési megoldásaival John Cooper hasonlóképpen gondolkodott, mint barátja és társtervezője, Alec Issigonis, aki a tradicionális Minivel forradalmasította a kisautók szegmensét. John Cooper első ránézésre felismerte a kompakt négyülésesben rejlő sportos potenciált és azon nyomban egy sportos kisszéria gyártását kezdeményezte, nagyobb fékrendszerrel és 34 lóerőről 55 lóerőre növelt maximális teljesítménnyel. Ezáltal született meg a óriási sikernek örvendő, első Mini Cooper, a Cooper márka és a vörös körbe foglalt név mindazonáltal mára legendává vált. Két évvel később a még erősebb Mini Cooper S is bemutatkozott, lefektetve a Monte Carlo Ralin aratott 1964-es, 1965-ös és 1967-es abszolút győzelmek magját.

Ezt követően a Mini sorozatgyártásban kínált modelljeihez elérhető John Cooper teljesítménynövelő csomagok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek. És mielőtt 2001-ben bemutatkozott az első korszerű MINI, a John Cooper Works márkanév is megszületett, aminek égisze alatt a Formula-1 csapatfőnökének fia, John Michael „Mike” Cooper folytatta az együttműködést a MINI-vel.

2008 óta a John Cooper Works modellek az angol prémiumgyártó aktuális portfóliójának csúcsán trónolnak – napjainkban már 225 kW / 306 lóerő maximális teljesítménnyel és motorsportos szaktudással megtervezett futómű-technológiával. A MINI és a John Cooper Works jellegzetes együttműködését az elmúlt másfél évtizedben a Dakar Ralin aratott hat abszolút győzelem koronázta meg. A legfrissebb modellgeneráció kifejlesztésében Charlie Cooper versenyautó-pilótaként és márkanagykövetként is közreműködött, tovább folytatva a családja és a MINI közt megkötött együttműködést.

A jubileumi különkiadás karosszériáján és utasterében egymást követően fedezhetők fel a MINI és a Cooper család együttes történelmének trendi részletei. Nézve, hogy a John Cooper tervezte első versenyautók sajátjai a zöld karosszériafényezések és a fehér kiegészítők voltak, a MINI Anniversary Edition is British Racing Green metál karosszériafényezési árnyalatban pompázik. Alternatívaként a Midnight Black metál karosszériafényezési eshetőség, a MINI John Cooper Works modellhez ugyanakkor a Rebel Green árnyalat szintén rendelkezésre áll. Mindegyikhez fehér tető, külső visszapillantó-házak, kilincsek és fényszóró-keretek társulnak. A többi karosszéria-kiegészítő magasfényű Piano Black színt visel.

A külső jegyeket a motorháztetőn vörös szegélybe foglalt fehér versenycsíkok, a motorháztetőn és az ajtókon mindazonáltal – a motorsport-karrier első lépésének emlékeként – a 74-es rajtszám nyomatékosítja, amellyel a hagyományos Mini Cooper megszerezte első versenypályás győzelmét.

A MINI Anniversary Edition a MINI John Cooper Works felszereltségi csomag tételeit olyan exkluzív kiegészítőkkel összevonja, amelyek még tovább erősítik a modell sportos karakterét és történelmi gyökereit. Az adaptív futómű állandóan alkalmazkodó lengéscsillapítóit példának okáért 18” méretű, Circuit Spoke küllő-dizájnú, kéttónusú MINI John Cooper Works könnyűfém keréktárcsák egészítik ki. Eközben a küszöbléceket, az oldalsó irányjelző-paneleket, a C-oszlopokat és a Nappa bőrözött sportkormány központi küllőjét „COOPER” felirat csinosítja.

A limitált sorozat utastéri felszereltségét Carbon Black árnyalatú Dinamica / bőrözött MINI John Cooper Works sportülések, antracit-árnyalatú tetőkárpit, rozsdamentes acélból készült pedálsor és magasfényű Piano Black dekorbetétek színesítik. Az eredeti John Cooper logót ölelő vörös kör a csomagtérajtón és az utastér utasoldali felületein is visszaköszön.

Az utastér vezetőoldali felületei John, Mike és Charlie Cooper kézjegyeit viselik. A különkiadás exkluzivitását a vezetőoldali kapu kerete hangsúlyozza, amelyen John Cooper aláírása mellett a „1 of 740” felirat és a „60 YEARS OF MINI COOPER – THE UNEXPECTED UNDERDOG” szavak olvashatók.

A MINI Anniversary Edition exkluzív, sportos kisugárzását az eredeti MINI tartozékok utólagosan felszerelhető opciói fokozhatják tovább. A karosszéria fekete és fehér kiegészítőivel a Piano Black árnyalatú övvonal alkothat vonzó kontrasztot. Az újabb opciók közt a MINI Sport tetőantenna és a szénszálból készült kipufogóvégek is megtalálhatók. A MINI John Cooper Works modell különkiadásához lyuggatott, mart MINI John Cooper Works féktárcsák is elérhetők.