Kamarakoncert-sorozat indul a martonvásári Brunszvik-kastélyban

Kamarakoncert-sorozat indul a martonvásári Brunszvik-kastélyban

Kamarakoncert-sorozat kezdődik a zene természete címmel a martonvásári Brunszvik-kastélyban a fővárosi Filharmóniai Társaság Zenekara előadásában.

Most először a rézfúvós kvintett, november 3-án Kassai István Liszt-díjas zongoraművész, Rönkös Ildikó és Karasszon Dénes csellóművészek adnak koncertet, december 15-én a fuvoláé lesz a főszerep. A nézők minden koncerten bepillantást nyerhet a zeneművek és a zeneszerzők rendkívüli világába – közölték a szervezők sajtótájékoztatóján.

A zene természete – Zenében a fényről című kamarakoncerten Johann Sebastian Bach, Telemann, Händel, Gershwin és Grieg művei szólalnak meg a Beethoven Múzeumban. A széria második részében Bach, Liszt, Bartók, Chopin zenéje várja a közönséget A zene természete – A zene tudománya című műsorban. Az adventi koncert főszereplője a fuvola lesz, aminek hozzájárulásával heterogén kamarazenei formációkban csendülnek fel karácsonyi muzsikák Bachtól Kodály Zoltánig, felidézve Csajkovszkij A diótörő című művét is.

A martonvásári Brunszvik-kastély és a körülötte elterülő 70 hektáros angolkert 1953-ban került a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kezelésébe. A nemsokára nyíló Agroverzum Akadémiai Élményközpont létrejötte lehetőséget teremtett arra, hogy a tradicionális zene tematikus hétvégéken költözzön vissza a kastély falai közé.

Az Erkel Ferenc által hozott létre, idén 165 éves Fővárosi Filharmóniai Társaság elemei tradicionálisan az Operaház zenekarának elemei közül kerülnek ki, a 90 fős tagság a művészi teljesítmény alapján demokratikusan választ új tagokat. Ezáltal voltaképpen a koncerteken hazánk legkiválóbb zenekari muzsikusai látogatnak el a festői szépségű kastélyba.

mti