Kétéves lett az ország első borneói orangutánja

Kétéves lett az ország első borneói orangutánja

Kétéves lett az első magyarországi állatkertben született borneói orangután (Pongo pygmaeus pygmaeus).

A családjával a Nyíregyházi Állatparkban élő, Ruti névre hallgató kölyök 2013. március 15-én kilenc és tíz óra között jött a világra a Zöld Piramis indonéz házában – tájékoztatta az állatkert vasárnap az MTI-t.

Az ünnepeltet három doboz gyümölccsel és egy mézeskalács házikóval lepték meg gondozói, az ajándékokat láthatóan nagy kedvvel eszegette a kis orángutánkölyök.

A huszonhét éves, Sabatini nevű anyaállat és párja, a huszonhat éves Guru 2010 óta laknak a parkban, velük és a most kétéves kicsivel együtt összesen hét borneói orangután él a sóstógyógyfürdői látványosságban.

A kölyök első hónapjait az evés és alvás töltötte ki, félévesen elkezdte önállóan felfedezni a kifutót, egyévesen ügyesen tudott a köteleken közlekedni, kétévesen pedig egyre több szilárd takarmányt fogyaszt az anyatej mellett.

A kis Rutira a szülőpár mellett Európa legidősebb sziamang hölgye, Finita is ügyel, aki óriási türelemről tanúskodik, amikor a vörös színű orángutánkölyök elszabadul és elkezdi cibálni az idős hölgy szőrét.

Az orangutáncsalád a tavasz beköszöntével hamarosan elfoglalja majd a külső kifutókat, így a látogatók szinte testközelből követhetik a kölyök első komolyabb önálló mozdulatsorait.

MTI Fotó: Balázs Attila

(MTI)