Kimagasló a női cégvezetők hatása a magyar gazdaságra egy felmérés alapján

Kimagasló a női cégvezetők hatása a magyar gazdaságra egy felmérés alapján

Magyarországon régiós összehasonlításban nagymértékű hatást gyakorolnak a női cégvezetők az állam gazdaságára a Bisnode Magyarország közölt felmérése alapján.

A kereskedelmi információszolgáltatással és cégminősítéssel munkálkodó cég 11 államra – Magyarország mellett Ausztriára, Csehországra, Horvátországra, Lengyelországra, Németországra, Svájcra, Norvégiára, Szerbiára, Szlovákiára és Szlovéniára – kiterjedően vizsgálta a női tulajdonban álló cégeket árbevételük, nyereségük és a foglalkoztatottak létszáma alapján a helyben funkcionáló minden céghez viszonyítva.

Megállapították, hogy cégtulajdonosként a nők Szlovénia és Magyarország gazdaságára gyakorolják a legnagyobb hatást, Csehországban mindazonáltal a legcsekélyebbet. Magyarország első helyen áll a női tulajdonban álló vállalkozások száma alapján, árbevételük alapján harmadik, nyereségük alapján mindazonáltal a második helyet érték el az összesítésben. Utóbbi két régióban Szlovénia áll az élen, Csehország ugyanakkor leghátul. A női cégvezetők aránya Norvégiában a legalacsonyabb – ismertették.

A tanulmány alapján a nők tulajdonában álló üzemek többnyire az átlagnál kevesebb embernek adnak munkát – ezen a téren is Csehország áll a legrosszabbul 58 százalékkal –, Ausztriában pedig 7 százalékkal, Norvégiában ugyanakkor 21 százalékkal állnak az átlag fölött. Egyedül Lengyelországban nem mutattak eltérést, Magyarországon ugyanakkor 78 százalékot mértek ebben a kategóriában.

Hasonlóan alakult az árbevétel és a nyereség aránya a vállalkozások számához viszonyítva. A nők cégeinek árbevétele Ausztriában 13 százalékkal, Szlovéniában 2 százalékkal haladta meg az átlagot, a többi országban ezzel szemben elmaradt attól.

A listát ezen a téren is Csehország zárja 40 százalékos teljesítménnyel, ameddig Magyarország 78 százalékkal a középmezőnyben áll. Nettó nyereségük Szlovéniában 9 százalékkal haladja meg az országos átlagot, 10 országban mindazonáltal elmarad attól a legutolsó vállalati beszámolók alapján – olvasható a felmérésben.

mti