Kimagasló turisztikai fejlesztések indulnak a Pilisi Parkerdő területén

Kimagasló turisztikai fejlesztések indulnak a Pilisi Parkerdő területén

Jó néhány turisztikai szolgáltatással bővül a Pilis és a Visegrádi-hegység aktív turisztikai kínálata: csaknem 75 kilométer biciklizésre alkalmas erdei út újul meg, e-kerékpárbérlő-rendszer épül ki, azonfelül fejlesztik a visegrádi Nagyvillám sípálya szolgáltatásait. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Center hozzájárulásával indított beruházások összértéke eléri a 3 milliárd forintot, a létrehozás mindazonáltal 2022 év végéig tart.

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda közleményében kiemelik: a Pilisi Parkerdő területén fedezhetők fel az állam leglátogatottabb kirándulóhelyei és turisztikai célpontjai. Az éves látogatószám a járvány előtt is elérte már a 25 milliót, múlt évben ugyanakkor számottevő emelkedésnek indult. Az egyre erősödő igény és a parkerdő által kezelt természeti környezet adja az alapot ahhoz a komplex turisztikai fejlesztéshez, amit az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtal partnerségben valósít meg a Pilisi Parkerdő.

Mint írták, a projektcsomag egyik leglényegesebb eleme a kerékpározásra alkalmas erdei utak felújítása, helyreállítása. Kiterjedt e-kerékpárkölcsönző-hálózat és egy hegyi kerékpározásra alkalmas pálya is kiépül a parkerdő területén. A felújítások alatt az úthálózat csaknem 75 kilométer hosszan újul meg és válik kerékpározásra alkalmassá. Egyre nagyobb az igény a hegyi kerékpártúrázásra, így az elképzelések alapján 100 e-bringával biciklikölcsönző-rendszert is kialakítanak. A modern konstrukciókkal a kevésbé edzettek is megtapasztalhatják a hegyi bringatúrák örömét.

Mindezeken túl az mindinkább nagy sláger hegyi terepkerékpárosokra is gondolnak: a természetes közeg minimális alakításával megvalósuló beruházással a sportág szerelmesei egy okvetlenül kijelölt nyomvonallal, biztonságos infrastruktúrával és technikai kihívásokkal ellátott új pályán hódolhatnak szenvedélyüknek.

A tájékoztatás alapján a rekonstrukciós folyamatok másik nagy célterülete a Mogyoró-hegyen fedezhető fel Nagyvillám sípálya. A fejlesztés a sípálya technológiai hátterének korszerűsítésével a síelhető napok, ezenfelül a vendégek számának növelésére, sőt még a négyévszakos szolgáltatások megteremtésére összpontosítja a figyelmet. A modernizáció esetén egy víztározót és egy ahhoz tartozó szivattyúházat formálnak ki, amely szüntelen biztosítja a hó előállításához elengedhetetlen vízmennyiséget. A sípályához érkező vendégek praktikus minőségű fogadását egy újonnan épülő, kétszintes fogadóépület biztosítja ezután. A legkisebbeknek a Mogyoró-hegyen, a 11. -es főút és a Fellegvár közti útról is jól érzékelhető helyszínen tematikus játszótér épül, amely ezáltal vonzó célponttá válhat az arrafelé autózó családok részére – közölték.

Kitértek arra is, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. területén üzemelő parkolók a megnövekedett forgalom okán gyakran telítettek, zsúfoltak, azonfelül sokszor a kevés hely okán az erdőbe, fák közé parkolnak a gépjárművel érkezők. A projektben új személygépjármű- és autóbusz parkolóhelyeket formálnak ki, valamint újítanak fel. A fejlesztés tervezett eredményeként 9 parkolóponton, összesen 335 személygépkocsi parkolása válik lehetővé, a sípálya mellett ugyanakkor 10 busz megállására alkalmas területet formálnak ki.

A Pilisi Parkerdő az állam egyetlen parkerdőgazdasága, 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, ezenkívül a Csepeli-síkság területén. Területét minden évben 30 millió vendég keresi fel.

mti