Leválthatja a konzolos játékot a felhő?

Leválthatja a konzolos játékot a felhő?

Napjainkban már majdnem egy tucat felhőalapú játékplatform üzemel, de sokan nem ismerik ezeket, sem az ezek nyújtotta előnyöket, és inkább az extra kiadással járó játékkonzolok felé fordulnak. Mindeközben a cloud gaming hatalmasat fejlődött az előző években, és fölöttébb jó ár-érték arányú hozzáférést ad a legszórakoztatóbb játékokhoz. Sokan nem tudják, de mindez ezenkívül internetkapcsolattal percek alatt hozzáférhető.

Aki valaha játszott számítógépes játékokkal, bizonyára szembesült már azzal a bosszantó problémával, mikor is a szerkezet teljesítménye nem volt elegendő a játék gördülékeny futtatásához, mindent összevetve végül a szórakozás sem volt egész értékű. A korábbi években ezek a játékok egyre összetettebbek és élethűbbek lettek, mindent összevetve egyre erősebb gépek szükségesek a problémamentes futtatásukhoz. Azok részére, akik nem kívánnának több százezer forintot költeni gaming számítógépre, és az ugyancsak drága konzolok sem nyújtanak számukra alkalmazható alternatívát, a cloud-gaming jelenthet megoldást.

Streaming, csak játékkal

A cloud-gaming, vagyis a felhőalapú játék nem teljesen újkeletű dolog, az elmúlt évtizedben több társaság próbálkozott már olyan felhőalapú játékplatform létrehozásával, ami tömegpiaci igények kiszolgálására alkalmas. Ezek a korai megoldások viszont nem vezettek sikerre, ugyanis a használható infrastruktúra sem állt még rendelkezésre.

A felhőalapú játék működése roppantul hasonlít az eltérő streaming szolgáltatásokhoz. A játékmotor feldolgozása itt is egy magas produktivitású – a Föld bármely pontján elhelyezhető – szerveren történik, a tartalom mindazonáltal az internet támogatásával érkezik meg a képernyőnkre. Így a játék szempontjából kevésbé jelentős, hogy milyen teljesítményű számítógépünk van otthon, mivel a feldolgozást nem a mi készülékünk végzi. Sőt, ennek a technológiai megoldásnak egy másik pozitív tulajdonsága, hogy okostelefonon, táblagépen, de még televízión is ugyanúgy felhasználható. Ha helyes tévékészülékkel rendelkezünk, mindössze egy kompatibilis kontrollert kell beszereznünk. Az okostelevíziónk alkalmazásletöltő centrumában kereshetünk rá, hogy melyik játékstreaming-szolgáltatás elérhető számunkra. Itthon a legismertebb szolgáltatások közt megjelennek példaként a Google Stadia és a GeForce Now.

Mindazoknak, akik szeretnék kipróbálni a felhőalapú játékot, célszerű tudni, hogy a legalább 5.0-ás webOS verziószámmal ellátott LG televízióval büszkélkedhető felhasználók most három hónapig teljesen ingyen hozzáférhetnek a Stadia Pro-hoz ahol közel 50 közkedvelt játék, többek között a Cyberpunk 2077, a Resident Evil Village, az Assassin’s Creed: Valhalla, a Hitman 3, azonfelül a Baldur’s Gate 3 is játszható.

Haladéktalanul hozzáférhető

A cloud gaming ennek értelmében egy olyan streaming szolgáltatás, amivel elsőrangú minőségben játszhatunk a legfrissebb játékokkal, ehhez mindazonáltal mindössze stabil internetkapcsolatra van szükségünk. Pozitív tulajdonsága, hogy nem kell beruháznunk drága hardver eszközökre vagy konzolra, és ezek karbantartása sem a mi feladatunk. Ehelyett meghatározott havidíjért cserébe nagyon sok neves játék közül válogathatunk, vagy egyszeri költségért újabb exkluzív tartalmakhoz férhetünk hozzá, mindent összevetve már rövid távon nagy mennyiségű pénzt és energiát spórolhatunk.

A megoldás újabb pozitív tulajdonsága, hogy nem számít, hol vagyunk, a világon bárhol hozzáférhetünk a kedvenc játékainkhoz és mentett adatainkhoz a felhőnek hála. Mindaddig voltaképpen, amíg van elérhető és ideális minőségű internetkapcsolat a közelünkben, haladéktalanul elérjük a platformot bármely eszközön.