Magyar szerzők művei a kassai Thália Színház jubileumi évadában

Magyar szerzők művei a kassai Thália Színház jubileumi évadában

Magyar szerzők művei és a zeneiség jellemzi a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjjal elismert ötvenéves kassai Thália Színház jubileumi évadát – közölte a teátrum igazgatója.

Czajlik József a műsorban közölte: társulatuk utazószínház, előadásaik ötven-hatvan százalékát eltérő felvidéki és magyarországi helyszíneken játsszák, ezáltal állandóan jelen vannak vidéken, és olyanokhoz is eljutnak, akik másképp nem mennének színházba.

Az 1969-ben az alapításkor is ez volt a cél, mikor is a komáromi társulatból kivált egy progresszívebb csapat – tette hozzá.

Kassán felvidékiek adományai segédkezésével formálták meg a színházat, ezt megköszönve kezdtek el tájolni, ami időközben alaptevékenységükké vált – idézte fel.

A jubileumi évadról közölte: elsőként Beke Sándor, a színház alapítója rendezésében Márai Sándor Kaland című színdarabját mutatják be, ezután Malina Hedvig történetét dolgozzák fel. A Czajlik József által szervezett darab két felvonásban négy részből áll: első része opera, második operett, a harmadik egy oratórium, a negyedik ugyanakkor egy fórum lesz a nézőkkel.

Az évadban Mikszáth Kálmán A Noszty fiú esete Tóth Marival című művét László Sándor vajdasági színházigazgató rendezésében láthatja a nézőközönség, ezután ugyanakkor egy fiatal direktor, Rédli Károly a Parasztoperát állítja színpadra – mondta.

mti