Meghatározták a Mars magjának méretét az Insight marsszonda adatai alapján

Meghatározták a Mars magjának méretét az Insight marsszonda adatai alapján

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Insight marsszondája által gyűjtött szeizmikus adatokat tanulmányozva egy internacionális kutatócsoport kiszámolta a Mars magjának a méretét.

A kutatócsoport a héten virtuálisan zajló 52. Hold- és Bolygótudományi Szimpóziumon szemlélteti eredményeit. Simon Stahler, a csoport tagja ellenben elérhetővé tette a prezentációt a kíváncsiskodók részére. A kutatási eredményeket a közeljövőben egy akadémiai folyóiratban is közlik – olvasható a Phys. org akadémiai ismeretterjesztő hírportálon.

Eddig az égitestek közül mindössze a Föld és a Hold magját mérték meg. Az ilyen mérésekhez a szakemberek szenzorok szeizmikus adatait használják, amelyek érzékelik a földrengések okozta morajlásokat.

A NASA 2018-ban indította útnak az InSight-missziót, melynek leszállóegysége sikeresen landolt a Mars felszínen. Az űreszköz fő feladata olyan adatok gyűjtése, amelyek segédkezésével a szakértők jobban megérthetik az égitest belső struktúráját. Az InSight egyik műszere egy francia szeizmométer, amely 2019. április 6-án észlelt első alkalommal gyenge, de világosan érzékelhető rengést a Marson. Eddig a fedélzetén található szenzorok csaknem 500 marsrengés szeizmikus adatait jegyezték fel.

A tudósok elemzéseiből kiderült, hogy legtöbb rengés igen kicsiny a földrengésekhez képest, bár 50 közülük 2 és 4 közti erősségű volt, elég erős ahhoz, hogy a bolygó belsejének méréseihez felhasználhassák.

Egy égitest belsejének mérését biztosító szeizmikus adatok használata sok mérést követel meg. A szenzorok elárulhatják, hogy hol kezdődnek és végződnek az ilyen hullámok, ami felfedi, hogy mennyi ideig tart, hogy egy hullám áthaladjon a bolygó egy adott részén. Ez kínálja sűrűségének meghatározását,

Ezeket az adatokat felhasználva a szakemberek képesek volt megmérni a köpeny és a mag közti határ mélységét sok helyen, ami lehetővé tette, hogy kiszámolják a mag méretét, amelyiknek sugara 1810 és 1860 kilométer közt van, ez megközelítőleg fele a Föld magjáénak.

Ez kissé meglepte a kutatókat, mivel régebbi tanulmányok azt jelezték, hogy nagyobb lehet.

mti