Megjelent a Magyarország környezeti állapotát bemutató kötet

Megjelent a Magyarország környezeti állapotát bemutató kötet

Megjelent a Magyarország környezeti állapota 2016 című kötet, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. kiadványa, amely az adatok bemutatásán túl értékeli a környezet változásának folyamatait, és felhívja a figyelmet a természetvédelem fontosságára.

A könyvbemutató sajtótájékoztatón, Budapesten V. Németh Zsolt, a kiadvány megjelenését támogató Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára nyomatékosította, hogy a akadémiai igényű, bár közérthető kötet a mesterek mellett a nagyközönségnek is szól. A kiadvány a természeti erőforrások állapota mellett a környezetre ható tényezőket is elénk tárja.

Kiemelte, Magyarországon erősödik a biológiai sokszínűség, kevesebb lesz a keletkező hulladék volumene, javul a szennyvíz- és a hulladékkezelés, de nagyon sok tartományban – például a légszennyezettség csökkentésében – internacionális összefogásra van szükség. A mesterséges felszínek aránya azonban – Európa más államaihoz hasonlóan – Magyarországon évente nő, és a levegő minőségének javulása is kimagasló részben az enyhe télnek köszönhető – tette hozzá.

Az államtitkár tekintélyes eredménynek nevezte a rákosi vipera megmentését és az aranysakál megjelenését Magyarország területén, ám az utóbbi – mint közölte még – nagyon sok helyen már gondokat okoz a vadgazdálkodásban. Állandóan emelkedik az egységnyi erőforrással előállított produktumok, szolgáltatások értéke is, de még elmarad az uniós átlagtól, mint a 15 millió tonnányi hulladék újrahasznosítási aránya. Sürgető feladatnak nevezte az állam zajtérképének elkészítését, amely kormányzati segítséggel már elkezdődött.

Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese felhívta a figyelmet, hogy határokon átívelő összefogásra van szükség nagyon sok állatfaj – példának okáért a vándorló és így több országban is megjelenő madarak – vagy a levegő védelme érdekében, ugyanis a légszennyező anyagok tekintélyes hányada a környező államokból érkezik Magyarországra. Utóbbi kapcsán a lakosság felelősségvállalása is nélkülözhetetlen, mivel a háztartások fűtése hangsúlyos környezetszennyező, de több idegenhonos faj megjelenése sem természetes terjedésnek, hanem az állattartók felelőtlenségének tudható be – tette hozzá.

Bárány Rita, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője közölte, hogy a kiadványhoz a szakmai rendezvényeken a nagyérdemű is hozzájuthat, de az intézet honlapjáról is letölthető. Kijelentette még, hogy az intézmény és szakmai elődei 4 éve készítik a kiadványt, a 2016-ról szóló összefoglalóban mindazonáltal minden eddiginél több, csaknem 20 szervezet – például a Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Meteorológiai Szolgálat és jó néhány egyetem – volt ott.