Megjelent a Nemzeti Évfordulóink széria legfrissebb kötete

Megjelent a Nemzeti Évfordulóink széria legfrissebb kötete

A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség együttműködésében megjelent a Nemzeti Évfordulóink című könyvsorozat legmodernebb kötete, amely a 2021-es év legjelentősebb magyar vonatkozású évfordulóit magába foglalja.

A frissen megjelent kötet előszavában Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum irányítója az emlékezés jelentőségére hívja fel a figyelmet. A kiadvány a teljesség igénye nélkül olyan magyar vonatkozású fontos évfordulókat tárgyal, akárcsak Jancsó Miklós filmrendező, Cziffra György zeneszerző, Pilinszky János költő, Mészöly Miklós író, Romhányi József író, költő születésének 100. évfordulója, a soproni népszavazás és a trianoni békeszerződés 100. évfordulója vagy az LGT zenekar megalakulásának 50. évfordulója – olvasható a Petőfi Kulturális Ügynökség közleményében.

„Az online formában elérhető tájékoztató füzet különlegessége, hogy a tradicionális születési, halálozási évfordulók mellett izgalmas és nagy horderejű eseményeket is bemutat úgy, mint Mindszenthy József bíboros száműzetése vagy IV. Károly király visszatérési kísérletei” – írják.

„Az illusztrációk elkészítésénél két fő szempontot tartottam szem előtt: szerettem volna olyan változatos grafikákat készíteni, amelyek a fiatalabb közönséget is megszólítják. Az alkotókkal együtt a montázstechnika mellett döntöttünk, mindent összevetve egy-egy illusztráción belül az adott emberre sajátos kor és vagy művészeti ág is meg tudott jelenni. A képek alapja legtöbb esetben egy grafikai elemekkel is díszített portré, amit körülvesz egy rá sajátos ikonikus tárgy, szöveg vagy dátum. Az illusztrációkon gyakran feltűnnek korabeli újságcikkrészletek, kéziratok és papírtextúrák is” – idézik a közleményben Csuth Pétert, az e-kiadvány illusztrátorát.

A kötet szerkesztőbizottságának elemei: Gazda István, Magyar Tudománytörténeti és Egészségtudományi Intézet igazgatója, Kecskeméti Gábor, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének igazgatója, Mikó Árpád, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézetének akadémiai főmunkatársa és Ujváry Gábor, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár intézetvezetője.

Az előzetes adatgyűjtést Németh Tibor, a celldömölki Kemenesaljai Művelődési Centrum és Könyvtár Kresznerics Ferenc Könyvtárának vezetője csinálta.

Az információ alapján a Petőfi Kulturális Ügynökség képzési segédanyagként eljuttatja a kiadványt a pedagógusszervezetek részére, ugyanakkor Magyarország külképviseletei, határon túli kulturális intézetei, a hungarológiai képzések és magyar nyelvi lektorátusok tanárai részére.

A kiadvány elérhető a PIM Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) felületén és az issuu.com platformon.

mti