Mezőgazdasági géptalálkozót rendeznek a Válicka mentén

Mezőgazdasági géptalálkozót rendeznek a Válicka mentén

Zalaegerszeg-Botfa határában bálákból összerakott, valósághű szalmatraktor mutatja, hogy a településrészen már készülnek az augusztus 12-én megrendezendő I. Válickameti Traktor és Géptalálkozóra.

A szervezők – Jakab Dávid, Gáspár Csaba és Németh Péter – meghívására az állam csaknem az összes részéből és a határon túlról, Szlovéniából is érkeznek gyűjtők, mezőgazdasági géptulajdonosok az eseményre. A rendezvényen hatvan-hetven traktort, jó néhány mezőgazdasági gépet, házilag állított elő járműveket, „jukkerokat”, köztük Trabant motorral működtetett, fűnyírásra vagy éppen a nagyobb kertek felszántására alkalmas munkagépeket mutatnak be.

A résztvevők a dübörgő járművekkel tiszteletkört tesznek a zalai megyeszékhelyen, ezután kezdetét veszi a munkagépek versenye. Nevezni több kategóriában is lehet: a zsűri állásfoglalásának megfelelően választják ki a legjobb kinézettel rendelkező női traktorost, díjjal jutalmazzák a legkisebb, a legnagyobb, legöregebb és a legrozsdásabb traktort. Az ügyességi verseny egyik feladata a pótkocsis tolatás lesz, de a traktorokkal rajthoz állhatnak a lassúsági versenyen is: az első helyezést az a jármű nyeri el, amelyik a legkésőbb ér a célba – ismertette a részleteket Jakab Dávid.

A versenyeknek nem az a célja, hogy a „tekintélyes erőpróbákkal tönkretegyék” a járműveket, mert korrekten tudják, hogy mekkora munkával jár egy-egy veterán gépet felújítani és működőképessé tenni – emelte ki Jakab Dávid. A saját gyűjteményéből az 1956-os évjáratú, kéthengeres Steyr traktort és azt a régi gyártású – de ma is használatban található – diesel Mia motort tárja a közönség elé, amellyel egykoron a cséplőgépet hajtották.

Elmondta továbbá, hogy a rendezvény a szakmai közönségnek lehetőséget ad a kapcsolatépítésre is. Segíthetik egymást tanácsokkal, alkatrészek beszerzésében, ugyanis együttműködéssel könnyebb lesz megmenteni és újjávarázsolni a régi, rozsdás járgányokat – nyomatékosította.

Az első Válicka-menti géptalálkozó ezzel szemben nemcsak a szakmának szól. A programokba minden korosztályt bevonnak: helyi hagyományőrző közösségek lépnek fel, a gyermekek népi mesterek útmutatásával többek között a tematikához illeszkedő szalmafonást is megtanulhatják. A érdeklődők a Papp Tamás gyűjteményéből nyílt tárlaton megszemlélhetik és akár ki is próbálhatják a régmúltidők mezőgazdasági eszközeit. A biztonsági előírások betartása mellett beindíthatnak egy Hoffer traktort és egy rövid utazást is tehetnek a veterán géppel.

mti