Mindent összevetve segíthetnek a videójátékok a munkavégzésben

Mindent összevetve segíthetnek a videójátékok a munkavégzésben

Mi lehet a hasonlóság a tó fenekéről egy levegővel felhozott kincs és egy projektmunka leadása közt? Viszont nem gondolnánk, de napjaink videójátékainak felépítése és az elmélyült munkavégzés közt sok összefüggés húzódik. Az LG most összeállított néhányat ezekből, a játékban való elmerülés állapota mivel egy-két letisztult trükkel akár a munkában is reprodukálható.

A videójátékosok gyakran arról számolnak be, hogy képesek teljesen belefeledkezni a játékba, a tevékenység közben ugyanakkor a külvilág hozzávetőlegesen megszűnik számukra. Úgy leköti őket az átélt impresszió, hogy mindeközben az idő is csak úgy elszáll. A gaming alatt kétségkívül sokan a ’flow’ tapasztalat alá kerülnek, erre mindazonáltal az LG egy nemrégiben itthon végzett, a járványhelyzet és a játék összefüggéseit vizsgáló tetszetős kutatása is rávilágított. A rendszeresen játszó válaszadók a videójátékokat tudniillik nem kizárólag jó otthoni időtöltésnek tartották, de célt és sikerélményt adott nekik, sőt, közel minden második válaszadó egyenesen azt állította, hogy nyújt támogatást neki kiszakadni a mindennapokból és elrepíti őt egy másik világba.

A játékprogramok felhasználókra gyakorolt hatásaival nagyszámú tudományág gondot fordít. Eltekintve attól, hogy ezek a tapasztalatok vajon inkább pozitívan vagy negatívan befolyásolják az érintetteket, egy dolog biztosan igaz a mai játékokra: a figyelmet a lehető leghatékonyabban képesek megragadni, és hosszú időn át fenntartani. Ennek eléréséhez mindazonáltal az szerzők olyan eszközöket alkalmaznak, amik a munkára való fókuszálásban is hasznunkra lehetnek.

Szükségtelen információk kizárva

Aki játszott már bármilyen játékszoftverrel, bizonyosan feltűnt neki, hogy mennyire sima és áttekinthető a kezelőfelület. A képernyő centrumában foglal helyet a lényeg, az rajtunk keresztül irányított karakter, vagy – stratégiai játékokban – a látni kívánt régió. A képernyő szélein ugyanakkor a játékmenethez csak feltétlen létfontosságú információs ábrák láthatók: az életerő, a fegyverünk tárában maradt golyók száma, kalandjátékok során a hirtelen ellenséges támadás visszaveréséhez legszükségesebb varázsitalok, fegyverek. Minden lényeges kellék kéznél van, semmi fölösleges zavaró tényező nem kerül az előtérbe. Mindez precízen azért létezik, hogy a lehető legzavartalanabb legyen a játékélmény, a felhasználó figyelme csak a lényegre koncentrálódjon.

Mielőtt munkához látunk, a hatékonyság érdekében ajánlatos nekünk is minden, figyelmünket elterelő tényezőt kizárnunk. Így minden kacatot és a feladat megoldásához szükségtelen tárgyat takarítsunk el az asztalunkról. Csak azokat az értesítéseket és hívásokat fogadjuk telefonunkon és számítógépünkön, amik feltétlen fontosak. Bármennyire is vonzó a multitasking, sokkal gyorsabb és hatékonyabb a munkavégzés, ha egyidejűleg mindössze egy feladatra összpontosítunk.

Zene, avagy a produktivitás gyógyszere

A legtöbb videójátékban zene kíséri a játékmenetet, ami ezenkívül az adott rész dinamikájához passzol. Mindent összevetve amíg egy kalandjátékban példának okáért a környezetünk felfedezésekor lassú, barátságos dallamok szólnak, a készítők sejtelmes zenét terveznek a veszélyt tartogató részekhez, és többnyire valamilyen fenséges zenekari indulót arra az esetre, amikor a játék végén harcba indulunk a legfőbb gonosz ellen. Némely játékok – példaként egy-két egynézetű lövöldözős – nem magába foglal aláfestő zenét, mert kardinális meghallanunk az ellenfelek lépteit. A rendszeres gamerek viszont sokszor mindent összevetve is bekapcsolnak jellemzően valamilyen dinamikus hangzású zenét, mert rendbe hozza a játékban való teljesítményüket.

Ugyanígy a munkavégzésben is segítségünkre lehet a megfelelően kiválasztott zene. Ha nagyfokú koncentrációt igényel az előttünk álló feladat, tanácsos valamilyen lassú és zeneileg kevésbé összetett dallamot hallgatnunk a háttérben. Ha mindazonáltal valamilyen kreativitást igénylő projektben vagyunk, akár a legizgalmasabb videójátékok végjátékára komponált zenekari műveket is bevethetjük az koncentráció érdekében.

Időzítés – a precíz feladatelvégzés alapja

Vannak olyan számítógépes játékok, amikben a feladatok teljesítése időkorláthoz van kötve. Sokszor ezek a feladatok mindazonáltal úgy vannak kitalálva, hogy a való élethez roppant módon hasonló szituációkban kell helytállnunk: égő házból kell kimenekítenünk a bent ragadt társakat, mielőtt az építmény összeomlik, vagy a tó alján fekvő kincset kell felszínre hoznunk úgy, hogy közben nem fogy el a levegőnk.

Ha időkorláthoz vagyunk kötve, az segíthet megfelelően beosztani az erőforrásainkat, és ideális ütemben haladni a részfeladatokkal. Mindemellett létezik másfajta pozitív hatása is, mert motiválttá tesz a feladat teljesítésére, és nyújt támogatást elkerülni azt, hogy csak halogassunk és a befejezést az utolsó pillanatra hagyjuk.

A játékok egyik leglényegesebb jellemzője, hogy a sikeresen elvégzett feladatokért jutalom jár, ugyanis ezáltal tudják permanensen odaszegezni a felhasználót a képernyőhöz. Ehhez hasonlóan a munkában elért kisebb-nagyobb sikereinkért mi is nyugodtan jutalmazzuk meg magunkat.