Miskolcra érkezik a Seuso-kincs

Miskolcra érkezik a Seuso-kincs

A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse, a Seuso-kincs február 27-től Miskolcon, a Herman Ottó Múzeumban lesz megfigyelhető. A Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében megvalósuló vándorkiállítás miskolci állomásán a expo a régióban talált műkincsekkel egészül ki.

A vándorkiállítás március 18-ig nézhető meg Miskolcon.

A Seuso-kincs ezüstedényei nagy valószínűséggel saját koruk művészetének is csúcsdarabjai – olvasható a közleményben, amely kitér arra is, hogy az intézmény a expo idejére külön honlapot (www.seusomiskolc.hu) indított, amelyen megtalálhatók a legnélkülözhetetlenebb információk a kincsleletről, mindemellett időpontot is lehet foglalni a megtekintésére.

Az okmány visszaidézi: a vándorkiállítás Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kaposvár és Kecskemét után érkezik Miskolcra, a hatodik színtér Nyíregyháza lesz. A jellegzetes értékű kincslelet minden településen kiegészül az adott múzeumhoz, területhez kapcsolódó műkincsegyüttessel: Miskolcon, a Herman Ottó Múzeumban a régióban (Borsodszirák, Ároktő, Tiszakarád) talált, főként temetkezési helyekről előkerült arany és bronz ékszereket állítanak ki, amelyek a Krisztus utáni 1-4. századból származnak. A érdeklődők megcsodálhatják ezt követően a Brestov (Ukrajna) helység mellett felfedezett, 2-4. századi nyakláncot, amit aranyérmékből fűztek össze, továbbá a Miskolcon talált dénárleleteket is – olvasható a közleményben.

A Seuso-kincs a római császárkor késői szakaszából származó kincslelet. Nevét a vadász- vagy Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta. Darabjai egy ünnepi lakomakészlet jellegzetes tartozékai, köztük tisztálkodáshoz és szépítkezéshez használt edényekkel. Tulajdonosa – feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve – a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthette el. A ma ismert együttes tizennégy nagyméretű ezüstedényből és egy rézüstből áll, ahol az ezüstedényeket elrejtették.

A Seuso-kincset az 1970-es években találták meg a Balatonhoz közeli Kőszárhegy környékén, ezt követően illegális állapotok közt jutott ki az országból. A magyar kormány a Seuso-kincs első hét darabját 2014-ben, a második felét múlt évben nyári hónapokban szerezte vissza.