Munkába állt az elektromos teherautó

BMW SCHERM elektromos teherautó Münchenben állt forgalomba

Már túl van a próbakörökön a holland Terberg cég 40 tonnás elektromos teherautója, és megkezdte folyamatos működését Münchenben. Naponta nyolc alaklommal fog alkatrészeket szállítani a BMW müncheni gyárába.

Az elektromos teherautó erőforrása kizárólag megújuló energiából táplálkozik, ráadásul menet közben szinte semmilyen finomszemcsés szennyeződést, illetve szén-dioxidot nem bocsát ki. Ez éves szinte közel 12 tonna szén-dioxid „megtakarítást” jelent.

A kizárólag akkumulátorokra támaszkodó monstrum 3-4 óra leforgása alatt tölthető fel, és a hatótávolsága akár 100 km is lehet. „Bajorország vezető ipari és kutatási térség. Lényeges, hogy a bajor gazdaság élen jár az elektromos mobilitásban is. A BMW nagymértékben közreműködik ebben, továbbá megmutatja, hogy az innovatív vállalatok által megalkotott, fenntartható termékekkel is lehet a világpiacon sikert elérni” – mondta Ilse Aigner, Bajorország gazdasági minisztere.

BMW SCHERM elektromos teherautó Münchenben állt forgalomba - bemutató
BMW SCHERM elektromos teherautó Münchenben állt forgalomba – bemutató

„Az elektromos teherautónkkal egy újabb, komoly előrelépést tettünk a fenntartható városi mobilitás felé. Hozzájárulunk a városi környezetszennyezés csökkentéséhez és emellett büszkék vagyunk arra, hogy mi vagyunk az első autógyártó Európában, aki ilyen méretű elektromos teherautót használ közúti anyagszállításra“ – mondta Hermann Bohrer, a BMW Group müncheni gyárának igazgatója. Így az elektromos teherautó egy újabb értékes hozzájárulás a hosszú távú fenntartható termelés irányába.

„A projekt megvalósítása során értékes információra tettünk szert a lehetséges jövőbeli, városi logisztikában használt elektromos teherautók fejlesztése terén. A BMW Group kiegészülve a SCHERM Group-pal, ismét bátran indul egy új irányba, mely során úttörő munkába kezd.“ hangsúlyozta az elektromos teherautóban rejlő lehetőségeket Jürgen Maidl, a BMW Group logisztikai igazgatója.

„Fuvarozási megoldásokat nyújtó vállalatként, különösen fontos számunkra, hogy fenntartható szállítási lehetőséget tudjunk biztosítani. Az elektromos teherautó az első lépés a szén-dioxid csökkentett szállítási logisztika felé. Továbbá, az innovatív teherautó töltése 100 %-ban zöld energiából származó kapacitásból valósul meg” – emelte ki Kurt J.F. Scherm, a SCHERM Group ügyvezető igazgatója.