Pápaszemes pingvin kelt ki a Szegedi Vadasparkban

Pápaszemes pingvin kelt ki a Szegedi Vadasparkban

Pápaszemes pingvin (Spheniscus demersus) kelt ki a Szegedi Vadasparkban, ez az első fióka, aminek már egyik szülője is a Tisza-parti településben jött világra – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató a sajtó képviselőit.

Egy pingvinfióka kikelése már nem számít egyedülálló eseménynek a vadasparkban, a december közepi jövevény viszont ellenben speciális. Apja, a németországi Straubing állatkertjéből származó Zebra párjául a szegedi születésű tojót, Pimpót választotta. Vagyis a fióka az első „második generációs” szegedi pingvin.

Az internacionális Fajmegmentési Program (EEP) keretében 2011 végén érkeztek az első pápaszemes pingvinek – köztük Zebra is – a Szegedi Vadasparkba, és egyből állatkert egyik leginkább közkedvelt lakóivá váltak. 2014-ben jött világra az első fióka, ezt követően minden évben számítani lehetett a csapat gyarapodására, amely azt mutatja, hogy jól érzik magukat a szegedi otthonukban. Az évek alatt 13 pingvinfióka kelt ki tojásából, ezek jó részét a szüleik fel is tudták nevelni. A pápaszemes pingvinek hosszú távú monogám kapcsolatban élő gondos szülők, s ennek tanújelét adták az állatkertben is.

A fiókákat a gondozók egy hónapos korban ugyanakkor egy időre elválasztják, hogy megtanítsák elfogadni a táplálékot emberi kézből is. Ez azért meghatározó, mert a gondozásukkor takarmány-kiegészítőket és a madármalária megelőzését szolgáló gyógyszereket elengedhetetlen adni nekik, ezt csak egyedenként megetetve lehet megtenni. A „tanítás” után természetesen a fióka visszatér a csapatba.

A pápaszemes pingvinek, melyek testhossza 40-60 centiméter, tömege 2-4 kilogramm, nem sarkvidéki környezetben, hanem Dél-Afrika partvidékén élnek. Az egyetlen afrikai pingvinfaj magyar nevét a szeme fölött megfigyelhető csupasz, rózsaszínű bőrfelületről kapta, amely a testhőmérséklet szabályozásában játszik lényeges szerepet. A hőmérséklet emelkedésével több vér jut ide – a bőr színe is élénkebbé válik ilyenkor –, ami nehézség nélkül lehűlhet.

A természetben a legnagyobb problémát az élőhelyek pusztulása, a tojásvadászat és a kevesebb táplálék mellett a Dél-Afrika térségében sajnos nem ritkán előforduló olajtanker-katasztrófák jelentik. Egy-egy ilyen tragédia alkalmával ezrével pusztulnak el a pingvinek is.

mti