Restaurálják a Pál utcai fiúk című művet

Restaurálják a Pál utcai fiúk című művet

Közreműködik a Pál utcai fiúk című Fábri Zoltán-alkotás restaurálásában ifj. Jancsó Miklós, azaz Jancsó Nyika, aki akkoriban színészként szerepelt a filmben.

Az információ alapján a Magyar Operatőrök Társasága (HSC) és a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum Igazgatósága együttműködési megállapodást kötött a nemzeti filmörökség együttes restaurálása, megőrzése érdekében. A HSC aktív részt vállal a Filmarchívum hosszú távú, digitális filmrestaurálási programjában.

Az partnerség keretében a magyar filmek színvilágának digitális felújítása operatőrök segédkezésével zajlik. A filmek fényének, színének korhű újjáteremtése a filmrestaurálás egyik legizgalmasabb, leglátványosabb feladata. A feladatra a Filmarchívum szerencsés esetben magát az operatőrt kéri fel, hogy a filmlabor coloristja (fényelő mestere) mellé ülve előállítsák azt a látványt, amilyen a film a korabeli bemutató közepette lehetett.

Mint írják, ezáltal jött létre idén Enyedi Ildikó Az én XX. századom című filmjének felújítása Máthé Tibor, vagy Török Ferenc Moszkva tér című munkája Garas Dániel operatőr bevonásával. Még ebben az évben sor kerül Szabó István Mephisto című filmjének fényelésére Koltai Lajos, ezenkívül Sára Sándor 80 huszár című filmjére a rendező-operatőr segédkezésével.

A most folyamatban található Fábri-életmű felújítása tekintetében viszont a filmek operatőrei, Hegyi Barnabás, Szécsényi Ferenc és Illés György már nem vonhatóak be a munkába, így az alkotásaikra sajátos pazar látványvilágot korabeli filmanyagok tanulmányozása mellett tanítványaik állítják helyre. Ezen a módon jött létre májusban Cannes-ban bemutatott Körhinta Szabó Gábor fényelési instrukciói mellett.

A korai tradicionális Fábri-filmek – a Hannibál tanár úr, az Édes Anna, a Két félidő a pokolban – fényelését Csukás Sándor operatőr végzi, aki nem kizárólag Fábri Zoltánnal ápolt közvetlen baráti kapcsolatot, hanem Szécsényi Ferenccel is. A mesés operatőr rá hagyta operatőri forgatókönyveit, fotóit, rajzait, és sokat beszéltek arról, hogy miként dolgozott egykor közösen Fábri Zoltánnal.

Az ötödik pecsét és a Hangyaboly fényelésére Koltai Lajost kérték fel, aki ez utóbbi alkotásban Illés György első asszisztense volt. Az ugyancsak Illés György által fényképezett A Pál utcai fiúk színvilágának újjávarázslásában mindazonáltal a film egyik színésze, Jancsó Nyika üzemel közre. A később internacionális sikereket arató operatőr még 17 évesen formálta a vörösinges fiatalabbik Pásztort, miközben Áts Ferinek a hangját kölcsönözte. A forgatásnak is terjedelmes funkciója volt abban, hogy Jancsó Nyika operatőr lett, miután a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Fábri Zoltán és Illés György tanítványa volt.

MTI