Szobor készült Mátyás királyról Somorján

Szobor készült Mátyás királyról Somorján

Szobrot állítottak Mátyás királynak a felvidéki Somorján abból az alkalomból, hogy 550 éve látogatott a városba a magyar uralkodó.

A városháza előtt felállított szobor kulturális műsorral kísért ünnepélyes leleplezésén több százan voltak ott, köztük Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete, a felvidéki magyarság politikai érdekképviseletének vezetői, ezenfelül a történelmi egyházak és közösségi csoportok képviselői is.

A Mathias rex feliratú kőtalapzaton elhelyezett bronz mellszobrot, amely fiatal korában ábrázolja a magyar uralkodót, Lebó Ferenc győri szobrászművész alkotta. A szobrot a helyi önkormányzat állíttatta és finanszírozta.

A szoboravató ünnepség résztvevőit Bárdos Gábor, Somorja polgármestere köszöntötte, ezután Horváth László történész idézte fel a település történelmének egy-egy szakaszát és a magyar uralkodó életének pár állomását, köztük azokat, amelyek Mátyás királyt a városhoz kötik.

A viszont nem annyira távoli múltban rombolás zajlott, mikor is városfejlesztés címén eltűntették az emlékezés helyeit, ezt ellenben a hely, a település szelleme túlélte, a ma emberének mindazonáltal joga és eleivel, azonfelül utódaival szemben kötelessége, hogy ezt a hagyatékot megtartsa és hangsúlyosabbá tegye, a jelenlegi szoborállítással is sikerült egy lépést tenni ebben az irányban – mondta.

A találkozón a történelmi egyházak képviselői is beszédet mondtak, ezután miután a település polgármestere leleplezte a mellszobrot, az ünnepség a magyar és a székely himnusz eléneklésével ért véget.

mti, Fotó: Krizsán Csaba