Szupertükör váltja ki a klímaberendezést

Szupertükör váltja ki a klímaberendezést

A speciális anyagból lévő tükör annyira hatékonyan veri vissza a napfényt, hogy a ház nem melegszik fel.

A Stanford Egyetem kutatói egy olyan speciális fényvisszaverő bevonatot fejlesztettek ki, amely jelentősen csökkentheti az épületeket érő hő mennyiségét. Az új fejlesztésről a Nature is beszámolt.

A nem látható fényt is visszaveri

A forradalmi bevonat több rétegű, de még az alufóliánál is vékonyabb – 1,8 mikronos vastagságú – anyagból készül, amely a szabad szemmel nem látható infravörös fényt is visszaveri. Az egyetem tájékoztatója szerint az új anyag titka pont abban rejlik, hogy a napfény melegét adó infravörös fényt is visszaveri, beeső napfényt 97 százalékát visszatükrözi, így az nem melegíti az épület tetejét.

Emellett egy másik fontos tulajdonsága is van a szupertükörnek: arra is képes, hogy az épület hőjét egy meghatározott hullámhosszú fény formájában továbbítsa a világűrbe. Kifejlesztői egy olyan hullámhosszt választottak ki, amely képes áthatolni a Földet körülvevő légkörön, ott nem melegíti fel a levegőt, csak a világűrben adja le hőjét – így a fejlesztés nem fokozza a globális felmelegedést.

A fejlesztők kísérletet is végezték a tükör képességeinek vizsgálatához: ugyanazon a tetőn elhelyeztek egy feketére festett anyagot, egy alumíniumot, és a saját szupertükrüket. Reggeltől délutánig a fekete felület 80 Celsius fokosra melegedett, az alumínium 38 Celsius fokra, míg a szupertükör felületén csak 18 Celsius fokot mértek – írja a Guardian.

Ha nem melegszik fel a ház, kevésbé kell hűteni

Ha a szupertükröt egy épület tetejére helyezik, jelentősen csökkenthető a házak hőmérséklete, ezáltal pedig a légkondicionáló berendezéseknek is kevesebbet kell dolgozniuk, a villanyszámla pedig csökken.

A szupertükör gyakorlati alkalmazásához azonban még műszaki kihívásokat kell megoldani: többek közt azt, hogy miként lehetne hatékonyan elvezetni a tükörig egy teljes épületben felgyülemlő hőmennyiséget. Egyelőre még a gyártása sem megoldott, a szupertükör prototípusa ugyanis csupán nagyjából akkora, mint egy pizza, pedig idővel teljes háztetőket akarnak beborítani vele. Ehhez pedig jóval nagyobb méretek elérésére van szükség, és meg kell oldani azt is, hogy az anyag ellenálljon az időjárás hatásainak is.

Az előzetes becslések szerint a szupertükör négyzetmétere nagyjából 5-17 ezer forintnak megfelelő összegért lesz előállítható. Ha egy háromszintes ház tetejét ezzel az anyaggal borítják be, az éves szinten nagyjából 100 megawattóra energia megtakarítását teszi lehetővé, ami nagyjából nyolc amerikai család éves áramfogyasztásának felel meg a Wolfram Alpha tudományos kereső szerint.

(forrás: origo.hu)