Tervezőgrafikai tárlat nyílt Békéscsabán

Tervezőgrafikai tárlat nyílt Békéscsabán

Csaknem háromszáz alkotó több mint 150 munkája érzékelhető az Országos Tervezőgrafikai Biennálén Békéscsabán, a Munkácsy múzeumban – mondta Szepesi Hédi művészettörténész, a bemutató rendezője a helyszínen az érdeklődőknek.

A 21. esetben kihirdetett program megnyitóján Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) politikai tanácsadója azt emelte ki, hogy a békéscsabai grafikai biennálé az alkalmazott művészet legjelentősebb hazai eseménye.

Azt mondta: a képzőművészeti alkotás „egyfajta szellemi fotográfia, pillanatfelvétel az alkotó szellemről. Megörökíti a kort, ahol születik, a teremtő akaratot, az alkotás folyamatának vissza nem térítő pillanatait. Lenyomata a művész lelkében, szellemében megszülető szépnek, ízlésnek, akaratnak, gondolatnak.”

Kijelentette még: a látvány, ahol mindez végül megjelenik, már születése pillanatában szellemi örökséggé, közkinccsé válik.

A megnyitón átadták a szakmai zsűri elismeréseit. A Magyar Művészeti Akadémia díját Felsmann Tamás, Munkácsy-díjas grafikusművész kapta. Az Emmi díját megosztva Kiss Zsombor Krisztián és Laborcz Zsófia tervezőgrafikus művész, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Konecsni György-életműdíját ugyanakkor Antal Pál, Munkácsy Mihály-díjas tervezőgrafikus művész érdemelte ki.

A tárlat 2019. január 6-ig nézhető meg.

mti