Története korábbi legjelentősebb kiállítására készül a debreceni Modem

Története korábbi legjelentősebb kiállítására készül a debreceni Modem

Művészeti és anyagi értékét nézve is történetének korábbi legjelentősebb kiállítására készül a debreceni Modem Korszerű és Mai Művészeti Centrum – mondta a település polgármestere.

Papp László hívta fel a figyelmet: az intézmény a korábbi években több terjedelmes érdeklődéssel kísért kiállítást szervezett, de ilyen rangos összeállítást még soha nem mutattak be a Modemben. Az önkormányzat 25 millió forint többlettámogatást biztosított a kiállítás megrendezéséhez – nyomatékosította, hozzátéve, hogy a tárlat hozzájárul ahhoz, hogy a Modem országosan és régióban is sikeresen újrapozícionálja magát.

Ebben a folyamatban meghatározó funkciója van annak a neves szakemberekből álló művészeti tanácsnak is, amely 2018-tól az intézmény vezetése mellett a szakmai munkát támogatja – fűzte hozzá a polgármester, aki a expo legtöbbre becsült darabjának, Alfred Sisley a több mint 3 milliárd forintra értékelt Folyópart Veneux-nél című 1881-es és Monet Tavasz című, 1875-ben készült olajképének kicsomagolásában volt ott. Koroknai Edit, a Modem igazgatója közölte: az Impressziók című prezentáció iránt már most óriási a kíváncsiság, a június 18-i megnyitót és azt követő két tárlatvezetést telt ház előtt tartják ezután, de a következő hetekre meghirdetett csaknem 20 tárlatvezetés közül többre ugyancsak nem lehet már jegyet venni.

A tárlatra érkezők már a megnyitó napjától, június 18-tól 50 százalékos kedvezményes vasúti jegyet válthatnak – fűzte hozzá az igazgató. A Johannesburgi Művészeti Galériából (JAG) érkezett 56 alkotást 48 óra akklimatizálódást követően csomagolták ki a ládákból, ezután az állapotfelmérés után kezdődött a művek installálása. A bemutatón neves, a fázis kiemelkedő művészeinek remekműveit, köztük Monet, Van Gogh, Cézanne, Matisse, Modigliani, Picasso, Andy Warhol és Lichtenstein olajképeit, rajzait láthatja a nézőközönség – tájékoztatta az MTI-t Koroknai Edit, aki kijelentette azt is: a bontást, az állapotfelmérést és az installálást a 9 ezer darabos gyűjteménnyel ellátott JAG gyűjteménykezelőjének és művészettörténészének felügyelete mellett, olasz és magyar mesterek részvételével végzik.

A expo hat szekcióban tárja a közönség elé a 19. század második felének és a 20. század első felének művészeti törekvéseit Süli Zakar Szabolcs kurátor munkája nyomán. A prezentáció szeptember 23-ig várja az érdeklődőket a Modemben.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt