Tudtad? Ebben is segíthet a zene

Tudtad? Ebben is segíthet a zene

Időnként mindenkit elural a stressz vagy a motiválatlanság, főleg, ha a csodás nyári napok az irodában telnek – ilyenkor a legjobb, melyet tehetünk, hogy bekapcsoljuk a kedvenc dalunkat! A zenének hála tudniillik nem kizárólag jól szórakozunk, de akár javíthatjuk a teljesítményünket, enyhíthetjük a szorongást és csökkenthetjük a stresszt is. Az LG most összegyűjtötte, milyen területeken és hogyan segíthet a zene, ha egy kicsit szeretnénk feldobni a hangulatunkat.

1. Kognitív teljesítmény

Ha éppen nem tudunk koncentrálni a munkára, nyugodtan vegyük elő a fülhallgatót: egy finn tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a örömteli zene növeli a feldolgozási sebességet, a memória teljesítményén mindazonáltal a tempósabb és lassabb dalok javítanak. Legközelebb, ha kell egy kis mentális lendület, az összetettebb számok helyett válasszunk inkább instrumentális dalokat – ezek kevésbé terelik ezt követően el a figyelmünket. Segítheti a koncentrálást egy headset-funkciós in-ear, azaz fülbe helyezhető fülhallgató, mivel ezek még a zajos otthoni környezetben is kizárják a külső hangokat. A vezeték nélküli, aktív zajszűrés funkcióval ellátott LG TONE Free FP8 tekintetében a tokba épített UV-fény ezenkívül nagyon sok baktériumtól is mentesíti a készüléket.

2. Közérzet

Rossz kedv során is segíthetnek a dallamok – de nem mindegy, milyenek! A villámgyors ritmusú zene mozgásba hozza a testünket és az agyunkat, támogatásával mindazonáltal jobban élvezhetjük az előttünk álló feladatokat. A legerősebb hangulatjavító hatása érdekes módon egy tudományos felmérés alapján a tradicionális és az ambient stílusú zenéknek van, ameddig a metál és elektronikus zene pont ellenkezőleg hat ránk Mindez természetesen függ az egyéni zenei ízlésünktől is, mindenesetre ajánlatos tudatosan használnunk a zenét, ha jobban akarjuk érezni magunkat.

3. Stressz

A korszerű, rohanó életmódunkból fakadó krónikus stressz hosszú távon az egészségünkre is hatással lehet. Épp így, ha valamilyen stresszhelyzetben úgy érezzük, nem tudunk megnyugodni, kapcsoljunk be egy kis nyugtató zenét, példának okáért lassú jazzt. Egy kutatás eredményei alapján a zenehallgatás hatással van az emberi test által adott stresszválaszra, különösen az autonóm idegrendszerre – ezáltal azok, akik zenét hallgatnak, gyorsabban megnyugodnak.

4. Depresszió és szorongás

A zeneterápia bizony bevált módja a depresszió és szorongás csökkentésének. Ha magunk is szeretnénk megtapasztalni a pozitív hatásait, próbáljuk ki az úgynevezett mély vagy aktív zenehallgatás módszerét: helyezkedjünk el kényelmesen, koncentráljunk csak a dallamokra és készítsünk jegyzeteket az érzéseinkről, emlékeinkről, testünk reakcióiról. Figyeljük meg, ahogy figyelmünket megragadják a zene apró részletei – ez az elmélyülés tudniillik segíthet abban, hogy a saját lelki állapotainkra is érzékenyebben reflektáljunk.

5. Memória és ismeretszerzés

Ha konkrétan agytornára vágyunk, hallgassunk új slágereket: míg a már ismert és kedvelt zenék hallgatása növeli a dopaminszintünket, a korszerű számok megtornáztatják az agyat és új idegpályákat építenek, mindent összevetve maximalizálják a tanulási képességeket. A dalok hatására az agyunk eltérő, az adott hangokhoz kapcsolódó érzelmeket, emlékeket és gondolatokat aktivál, amelyek hosszú távon előnyösen fejtik ki hatásukat mentális egészségünkre, ezáltal ugyanakkor gyorsabb tanulást és fókuszálást idéznek elő.