Új elektromos töltőállomások

Új elektromos töltőállomások

A Jedlik Ányos klaszter ügyvezető igazgatója közleményben értesítette az elektromos autó tulajdonosokat, hogy Magyarország területén még ebben az évben 150 db új elektromos autó töltőállomást telepítenek.

Az új töltőállomások telepítése Magyarország kormányának támogatásával valósulhat meg. Első körben egy tanulmány készül, amely kijelöli a százötven villám-töltő helyét hazánkban. Körülbelül két hónapon belül készülhet el a tanulmány, majd a kormány által is elfogadott 4 új munkacsoport segíti, illetve készíti elő a munkát, valamint a kormányzati döntéseket.

A kiadott közlemény értelmében a kormány elfogadta a Jedlik Ányos klaszter javaslatát, amelynek értelmében az elektromos autók zöld rendszámot kapnak. További javaslatokként hangzottak el az első mobilitást ösztönző felhívások között a díjmentes parkolás, a busz sáv használata, valamint az elektromos autók áfájának csökkentése. A klaszter másik ügyvezetője, Pethő József a forrásokat mutatta be. Ennek értelmében az e-mobilitás a széndioxidkvóta értékesítéséből származó állami bevételek mellett megkeresi az európai uniós, illetve egyéb innovációs forrásokat is. A közleményben kiadott intézkedési javaslatok alátámasztásaképpen a közgyűlésen olyan adatokat osztottak meg az érdeklődőkkel, melynek értelmében szükséges az ilyenfajta energiafüggőség csökkentése. Rávilágított arra is, hogy a megtermelt energia 50 százalékát közlekedésre használjuk és ennek a 90 százalékát pusztán kőolajból állítjuk elő. Ugyanakkor ezt a kőolajat 90 százalékban az Európai Unió területén kívülről szerezzük be.