Új mentőállomás épülhet Zalaegerszegen

Új mentőállomás épülhet Zalaegerszegen

A jelenlegit felváltva a Zala megyei mentésirányításnak is helyet adó új mentőállomás épülhet Zalaegerszegen, a tervezésére 42 millió forintot hagyott jóvá a kormány – közölte a település fideszes országgyűlési megbízottja.

 Vigh László a mentőállomáson tartott sajtótájékoztatón hangoztatta: a kormányhatározat az év végén jelent meg a Magyar Közlönyben, a bontás és az építés tervezésére 42 millió forintot hagyott jóvá a kormány. Egyelőre nincs eldöntve, hogy az aktuális, Ady utcai létesítmény helyén – azt a szomszédos telek megvásárlásával kibővítve – építik meg a korszerű létesítményt, vagy más helyszínt keresnek a 21. századi elvárásoknak alkalmas új mentőállomásnak.

 Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) hangoztatta még: a döntés alapján június 30-ig el kell készülnie az engedélyes és kiviteli terveknek is, hogy az építkezés mihamarabb elkezdődhessen.

 Megemlítette ugyanakkor azt is, hogy a település nem fenntartója a mentőállomásnak, de egyáltalán nem mindegy az itt élők részére, hogy milyen állapotban van az egészségügyi infrastruktúra. Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével és a mentőszervezet mestereivel így már régóta zajlott az egyeztetés a korszerűsítésről.

 Kérdésre válaszolva Vincze Luca, a Zala Megyei Mentőszervezet vezető mentőtisztje kijelentette: a megyében 10 mentőállomás üzemel, a 2015-ben Söjtörön és Zalalövőn épült két új létesítménnyel közösen. Összesen 29 mentőjárművel rendelkeznek, nappal öt, éjjel négy eset- és rohamkocsi van szolgálatban.

Ebben a pillanatban 18-an dolgoznak a mentés, öten ugyanakkor a betegszállítás vezérlésében, a nyolc irodai dolgozó mellett ugyanakkor 260 munkatársuk tartozik a kivonuló állományhoz Zalában.