Vidor Parádé – Háromszáz program, kibővült fesztiválhelyszínek Nyíregyházán

Vidor Parádé – Háromszáz program, kibővült fesztiválhelyszínek Nyíregyházán

Háromszáz programot, köztük világzenei koncerteket, színházi, utcaszínházi és bábelőadásokat, szabadtéri filmvetítéseket, irodalmi esteket és táncházakat ajánl a közönségnek augusztus 25. és szeptember 2. közt a Vidor Rendezvény Nyíregyházán.

A programok döntő többségét a nyírségi megyeszékhelyen tartják ezt követően, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye húsz másik településére is kitelepül a parádé – mondta Kirják Róbert, a szervező Móricz Zsigmond Színház cégvezetője a találkozót beharangozó sajtótájékoztatón.

Közölte még, három új és egy „régi” fesztiválhelyszínnel bővült a nyíregyházi kínálat, a belváros nagyobb tereire rendezett előadásokkal még több ember kapcsolódhat be a Vidor Fesztiválba.

Az utca- és bábszínházi előadásokat a Hősök kapcsán láthatja a nézőközönség, az Országzászló téren a dzsesszműfaj képviselői és a megyében található zeneiskolák mutatkoznak be, a Kossuth téri Vidor-terasz egy közösségi találkahelyként minden nap chill-out zenei összeállítással és frissítőkkel fogadja a vendégeket, valamint közkívánatra visszatér a korábbi fesztiválközpont, a Városháza előtti tér kisszínpadként fog funkcionálni.

A világzenei színtérről Nyíregyházán ad koncertet a Jókora Britanniából érkező Electric Swing Circus, a román Fanfare Ciocarlia, a mali Amadou & Mariam, az indiai Dil Mastana, a Nigerben alkotó Ezza, a kubai-kongói-spanyol-francia Rumbanamá, és a lengyel Volosi zenekar. A hazai közkedvelt előadók közül többek közt a 30Y, a Hiperkarma, a Margaret Island, a Zagar, az Irie Maffia, a Tárkány Művek, Herczku Ágnes és a Banda, továbbá a Buda Folk Band ad koncertet – sorolta Kirják Róbert.

A Vidor Faluban és a Vidor Kertben napközben a gasztronómiáé, este mindazonáltal a szabadtéri filmvetítéseké lesz a főszerep, de tartanak képzőművészeti kiállításokat, táncházakat, dumaszínházat, irodalmi esteket és komolyzenei koncerteket is. A belváros utcáit pantomimesek, artisták, élő szobrok, tűzzsonglőrök és karikaturisták lepik el. Mácsai Pál színművész Villon-estjét a színház MŰvész Stúdiója mellett a nyíregyházi és tiszalöki büntetés-végrehajtási intézetekbe szintúgy elviszik.

A színházi versenyprogramban kilenc nagyszínpadi és kilenc kamaraszínpadi előadást láthat a nézők. Minden fesztiválnapon két előadást tartanak, a meghívott társulatok a magyarországi vígjátéktermés legjobb produkcióit mutatják be. A jegyek nyolcvan százaléka már elfogyott, de az forgalmazás tovább tart a színház jegyirodájában, a megmaradt belépők az online felületeken és a nemsokára induló új Vidor mobilapplikációban is elérhetőek lesznek.

Kirják Róbert újságírói kérdésre közölte, hogy a költségvetés előző évtől nem változott, a fesztivált csaknem 100 millió forintból rendezik meg a kormány, az önkormányzat és egy magánvállalkozás segítségével. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere azt mondta, a találkozó biztos anyagi háttérrel ellátott, Bige László, a főtámogató Bige Holding Csoport elnök-vezérigazgatója ugyanakkor kiemelte, hogy a Vidor figyelemre méltó színfoltja a településnek, támogatásával „össze lehet rázni” az itt lakó közösségeket.

A részletes fesztiválprogram és a műsorfüzet a www.vidor. eu oldalon válik hozzáférhetővé. A tradíciókhoz híven a találkozók kilencven százaléka térítésmentes lesz, jegyeket tulajdonképpen csak a színházi és dumaszínházi előadásokra kell váltani.

mti