Világháborús centenárium – A Várkert Bazárban májusban nyílik kiállítás

Világháborús centenárium - A Várkert Bazárban májusban nyílik kiállítás

Az első világháború történetéről májusban nyílik kiállítás a budapesti Várkert Bazárban – mondta Schmidt Mária, a XX. Század Intézet főigazgatója a Terror Háza Múzeumban csütörtökön rendezett műhelybeszélgetésen.

A főigazgató megemlítette, szeretnének az épületből is kilépni. “Lemegyünk egészen a Dunáig” a tárlattal, amellyel “először fogjuk beüzemelni istenigazából ezt a fantasztikus kiállítóhelyet” – fogalmazott Schmidt Mária, hozzátéve, hogy a májusban megnyíló kiállítás egy háromrészes tárlat első darabja lesz.

A két éve működő Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság tevékenységéről szólva elmondta: céljuk, hogy az évfordulós időszak végére minden hazai első világháborús emlékmű megújuljon.

Schmidt Mária jelezte: már száztíz emlékmű megújulását, százöt kulturális program megrendezése mellett hét film és három számítógépes játék elkészültét, hat könyv kiadását támogatták. Törekvéseik között szerepel az is, hogy a főváros valamelyik központi helyén is emlékmű őrizze a világégés emlékét.

1. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az Új világ születik című rendezvényen arról beszélt: az első világháború olyan, ma is komoly érzelmeket kiváltó történelmi esemény, amely minden magyar ember, család életét érintette, a Várkert Bazár pedig az egyik legalkalmasabb fővárosi helyszín egy ilyen tárlat megrendezésére, hiszen ott akár évekig megtekinthető egy ilyen kiállítás.

Békés Márton, a XX. Század Intézet kutatási igazgatója az eseményen megemlítette: az öt hónapja kezdett munka során most – a koncepció megalkotása után – az anyaggyűjtésnél tartanak. Jelezte: a több mint 600 négyzetméteres térben a világháború 1914-es kitörésétől 1917-ig tárgyalják az eseményeket, kezdve a nagy szövetségek posztnapóleoni korától, eljutva végül az általános békevágyig, az új világ körvonalainak felsejléséig.

(MTI)