Víz alatti múzeumokká formálják az egykoron elsüllyedt görög hajókat

Víz alatti múzeumokká formálják az egykoron elsüllyedt görög hajókat

Görögország enyhít a víz alatti műkincseit érintő szigorú szabályozáson és biztosítja, hogy búvárok lemerülhessenek egyes ókori hajóroncsokhoz.

Eddig csak régészek és kivételes engedéllyel ellátott búvárok csodálhatták meg és tárhatták fel az Égei-tenger mélyén nyugvó ősi hajómaradványokat, mert a hatóságok attól tartottak, hogy kifosztják a példátlan műkincseket.

Az első ókori hajó, amit megnyitnak a publikum előtt, az Égei-tenger északi részén elterülő Alonisszosz szigete közelében látható Perisztera lesz, a teherhajót az Alonisszoszzal szemben fekvő lakatlan görög szigetről nevezték el, amelynél az 1990-es évek elején megtalálták – adta hírül a Greek Reporter című görög napilap honlapja.

A teherhajó több ezer – nagy valószínűséggel borral töltött – amforával a fedélzetén süllyedt el a Kr. e. 5. században. Aki nem búvárkodik, az is megcsodálhatja az ókori csodát és környékét a virtuális valóság hozzájárulásával a szárazföldön megalakított információs központban.

A Perisztera hajóroncsban több ezer amfora hever, többségük érintetlenül. Az elmúlt évezredekben a halak, szivacsok illetve egyéb tengeri élőlények otthonaivá váltak az amforák.

Az ókori hajóroncsot még manapság is jó néhány rejtély veszi körbe. Csak egy kis részét lelték meg, és a mesterek még folyamatosan nem tudják, hogy miért és miként süllyedt el, és szállított-e más értékeket a csaknem négyezerre becsült amforán kívül.

mti