Womex világzenei expó Santiago de Compostela-ban

Womex világzenei expó Santiago de Compostela-ban

Csaknem száz országból vár résztvevőket a 16. World Music Expóra (Womex) az észak-spanyolországi Santiago de Compostela városa, amely ebben az évben ad otthont a világzene első számú internacionális eseményének október 19. és 23. közt.

A szervezők információja alapján a százezer lakosú település – amely az El Camino zarándokút végpontja, és főként zarándokok által látogatott – nagyjából az összes szálláshelyét már előre lefoglalták.

Több mint 2500 határon túli vendégre számítanak a világ mind az öt kontinenséről. Az expó ideje alatt a település öt különféle pontján lesznek egyszerre professzionális programok, előadások, beszélgetések és zenei műsorok. Hatvan koncerten több mint 300 zenész lép ezt követően színpadra.

A Womex világzenei fórumot, amely egyidejűleg esemény, kongresszus és vásár, a világzene kiemelten lényeges professzionális találkozója, 1994 óta rendezik meg minden évben más városban. A rendezés jogát pályázaton lehet elnyerni.

A rendezvényen évente jelen vannak zenei mesterek, lemezkiadók, producerek, újságírók, klubok képviselői, ezáltal a világzene sokszínűségének ünneplése és modern előadók megismerése mellett alkalmat ad üzletkötésre, koncertek és események programjának lekötésére.

Az alapító Ben Mandelson angol világzenész ezáltal fogalmazta meg céljaikat: „a Womex bátran ugrik előre a jövőbe, és magát a hagyományos és népzenék, na jó, mondjuk ki, a világzenék legelső találkozási pontjaként hirdeti meg. Ez egy be nem fejezett munka, amelyet a résztvevőkkel együtt formálunk.”

Múlt évben a kelet-közép-európai városok közül elsőként A főváros volt a Womex házigazdája. Jövőre a lengyelországi Katovice rendezheti meg a világzenei seregszemlét.

mti